Kutacs korai benövése

Kedves doktornő! Kislányomnak már 4 hónaposan ujbegynyi kutacsa volt csak, ami miatt mi addig nem aggódtunk még az gyerekorvosunkat helyettesítő doktornő jelezte hogy jó lenne elvinni fejlődésneurológiára a kislányt mert hamarabb nől be a kutacsa az átlagnál. Mi megvártuk a saját doktornőnket még újra rendelt és ő azt mondta hogy nem kell sehova küldeni a kislányt mert szépen fejlődik és ez manapság gyakori hogy hamarabb benől a kutacs, és ránk bízta a döntést, végül nem vittük mert feleslegesen nem akartuk nyúzni. Kislányunk nagyon szeret a hátán feküdni és egy ideje észrevettem hogy a buksija hátul ellaposodott, ezt én azzal próbáltam kompenzálni hogy esténként oldalra fektettem, de nem nagyon akart javulni, sőt én azt vettem észre hogy egyre laposabb. Ez kb. észrevehetően a 4-5 hónapban kezdett látszani. Erre az orvosunk nem mondott semmit és én meg nem kérdeztem rá. Most a 6 hónapos kontrollvizsgálaton rákérdeztem hogy mit lehetne tenni, és a D-vitamint megnövelte 2 cseppre a napi egy helyett. Így azóta (október 13-a óta) minden nap 2 cseppet adok neki, és lehet az oldalra fektetés miatt is és a D-vitmain miatt is én úgy látom hogy elkezdett hátul is kerekedni a kis buksija. Viszont ami most aggaszt hogy elöl a homloka kicsit kiemelkedik (nem tudom mennyire jól fogalmaztam) és felül ahol a kutacsa van (vagy volt én nem tudom kitapintani) pici egyenetlenséget érzek. Nem tudom hogy ez összefügg-e a megemelt d-vitaminnal és a kis kutaccsal? Illetve amit még szeretnék kérdezni hogy most 6 hónapos és nem nagyon erőlteti az átfordulást, ami azt jelenti hogy már megcsinálta teljesen magától mindkét irányba de csak egyszer egyszer, legutóbb három napja fordult át teljesen váratlanul de azóta egyszer sem. Oldalirányba forog egész nap, ha hasra teszem „repülőzik” és egy idő után hisztizik. A doktornőnk azt tanácsolta labdán tornáztassuk. Ön szerint nincs lemaradva a mozgásfejlődésben? Tornáztassuk? Nagyon mosolygós nevetgélős baba, és a nap legnagyobb részét háton szereti tölteni én is szeretném aktiválni kicsit a buksija miatt is, bár az már javult kicsit még lapos hátul, és nem tudom a gerincének mennyire tesz jót hogy éjszaka oldalt fekszik(? ). Most már magától fordul oldalra esténként, eleinte én támasztottam ki. Igazából sok mindent olvastam de talán jobb ha nem olvasok neten utána dolgoknak mert csak megijedek, nem tudom hogy amiket leírtam „problémák” vagy csak feleslegesen aggódok és hogy mennyire függnek össze. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza a kutacs témában

Kedves Kérdező! A kisebb kutacs valóban gyakori jelenség mostanában és az esetek nagy részében semmi eltérést nem okoz. A homlok kidudorodása is normális jelenség, ha megfigyeli alaposan, akkor látja, hogy minden embernek 2 kis dudor van a homlokcsonton oldalt. A mozgásfejlődésében azonban már forognia kellene hasról hátra illetve hátról hasra illetve ha megfogja a két kis kezét akkor ülésbe kell tudni húznia magát. Ennek a folyamatnak az elmaradását általában nagyobb súlyú babáknál szoktam tapasztalni illetve akiknél valami egyéb ok miatt késik a mozgásfejlődés. Mindenesetre azt gondolom, hogy egy fejlődésneurológiai vizsgálattal nem ártanak a babának és ott nagyon jó gyakorlatokat is tudnak mutatni Önöknek amivel a kicsi mozgásfejlődése rendeződhet. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2011. november 06., 12:44; Megválaszolva: 2011. november 08., 20:03
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Café au lait folt?
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél