Atrophyia Cerebri

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 26 éves vagyok és tavaly májusban erős fejfájással kerültem be az ügyeletre, ahol koponya CT-t készítettek, ott diagnosztizálták az Atrophia Cerebri-t. Abban az időben sokat jártam szórakozni, ami sok alkohol fogyasztással járt. Kérdésem, hogy okozhatta-e a túlzott alkohol fogyasztás a kialakulást? Mert édesapám mesélte, hogy a nagymamámnak 40 éves korában derült ki, hogy agysorvadása van és ez aggaszt egy kicsit, hogy örökölhettem-e. Ezután voltam tavaly szeptemberben MRI vizsgálaton, ahol nem találtak semmi elváltozást. Annyit mondott a vizsgálatot végző fiatalember, hogy az átlagos emberénél picit több folyadék van az agyamban és ne ijedjek meg, nem vészes, de ez a leletemre nem került rá, negatív lett. Ott látniuk kellett volna az Atrophia-t? A történtek óta természetesen nem iszok alkoholt és igyekszem egészségesen élni. Van szükség további vizsgálatokra? Mi lehet ez a folyadék? Agysorvadás esetében van valami gyógyszer, amit érdemes szedni? Köszönöm Szépen a Válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza a agysorvadás témában

Tisztelt Érdeklődő! Az MR-t leletező orvosnak természetes igaza van. Úgy tudnám ezt az Ön számára érhetően vázolni, hogy a koponyát egy diónak érdemes elképzelnie. A koponyacsont a dióhéj, és az agy a dióbél. A kettő közötti teret a koponyánkban az agyvíz tölti ki.Ha az agy mérete kisebb, akkor a távolság a koponyacsont és az agy között nagyobb, ezt az agyvíz tölti ki. Annak megítélése, hogy kisebb-e az agy, bizonyos méretig szubjektív. Ezért írta le agysorvadásnak az egyik orvos a Ct-n, és nem írta le a másik az MR-en (mert lehet, hogy az övé is ilyen). Igen, ebből a szempontból mindkét vizsgálat teljesen informatív - különbség a két leletező orvos különböző álláspontjában van. Nem az agyállomány nagysága határozza meg azt, hogy hogyan boldogulunk az életben, de azért érdemes lenne továbbra is csak nagyon kevés mennyiségű alkoholt fogyasztani, és csakis megbízható minőségűt, mert nem kizárt, hogy köze van ahhoz, hogy kissé kisebb az agyállománya. Gyógyszer nem kell szednie.

Kérdés: 2013. október 18., 14:07; Megválaszolva: 2013. október 20., 22:40
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Szklerózis?
Gyűrűs és kisujj szüntelen...
MR lelet értelmezése
Évek óta tartó szédülés