Parkinson-kóros 84 éves férfi stroke után

Édesapám 2 hete beszédzavar miatt (szavakat sem tudott kimondani és zavart volt) kórházba került. Infúziót kapott, úgy jöttünk el, hogy fel tudott kelni, magát ellátni, beszélt artikuláltan. Másnap egy magatehetetlen embert találtunk a kórházban. Azt követően állapota hullámzó volt, de a kórházba kerülés 3. napján még önállóan kiült az ágyra és tudott normálisan beszélni. Az 5. napon tudtunk utoljára kommunikálni vele normálisan. Azóta állapota folyamatosan romlik. Nem tud felkelni, mozogni, nem eszik, nem kommunikál (nem tudja magát kifejezni) egy hete. Általában alszik. Amikor ébren van sír és kiabál, néha alváskor is hangosan nyög. Katéter van benn 1, 5 hete, 4 napja gyomorszonda és 1 napja oxigénmaszk. A bekerüléstől a neurológián volt, onnan 3 napot az intenzív osztályon, ahonnan ma a belgyógyászatra került. Először azt mondták nincs stroke (a bekerülés másnapján csináltak ct-t) , most azt mondják stroke volt (de új ct nem készült azóta) , amit felerősít a parkinson kór és a szívritmus zavara. Szeretném tudni, hogy a leírt tünetek alapján mi történt, valóban stroke volt-e, mire lehet számítani, mert mindegyik orvos (már öt orvossal beszéltem) mást mond. Hogy tudunk neki segíteni, mivel teszünk jót, mivel nem tudjuk hogy mit szeretne, mert nem tudja kifejezni magát. Minden nap megyünk, de mit tegyünk. Mindig simogatjuk, megpusziljuk, keveset beszélünk is hozzá. 1 hete ma volt először, hogy újra ébren volt. Ha ébren van, zaklatott. Ma talán meg is ismert minket. Ma úgy éreztük, hogy tudja, hogy nem tud beszélni és az okozza a zaklatottságot. Egyszerre egy hozzátartozó megy, de ma ketten voltunk a lányommal. Általában fél órát töltünk nála. Nagyon szeretnénk segíteni, hogy neki a legjobb legyen.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kalóczkai Andrea válasza Parkinson-kór témában

Kedves Kérdező!

A betegnek valóban nagy valószinűséggel stroke-ja volt, mely a beszédközpontot is érinette. Ez már sokat nem fog javulni. A betegek valóban nagyon izgatottak és később depressziósak tudnak lenni, amikor rájönnek, hogy nem tudnak beszélni. Édesapja zavartságát azonban okozhatta az is, hogy az agyi keringése valószinűleg nem jó, felteszem érelmeszesedés következtében, ez okoztahja nála a Parkinson kórt is. Az ilyen sérülékeny agynál minden esemény oxigén hiányos állapotot hoz létre, ami miatt zavart viselkedés állhat elő. A stroke-t egyébként okozhatta a szivből induló vérrög is, amennyiben a syncumar gyógyszert nem szedte előtte, vagy nem szedte rendszeresen. Elképzelhető, hogy javulni fog az édesapja állapota, de valószinűleg már mindig ápolásra fog szorulni, de készüljenek fel a "legrosszabbra" is.

Kérdés: 2012. november 03., 21:23; Megválaszolva: 2012. november 06., 19:48
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Parkinson? De miért más?
Tisztelt Dr Nő! Én egy 39 éves férfi vagyok akit kb 10 éve kezelnek Parkinson tünetekkel. A kérdésem az lenne hogy az én esetemben a betegsége...
Parkinson kór
Édesanyám kb. 4 éve Parkinson kóros beteg. A tipikus tünetek közül nála csak a lábrángatózás van jelen. Az állapota sajnos rohamosan romlik. A...
Parkinson gyógyszerek mellékhatásai
Tisztelt Doktornő... Édesapán 10 éve parkinson kórban szenved. Jelenleg Razagilint és Madopart szed. A razagilinből reggel 1x a Madoparból 3x fél...
Parkinson kór izomremegés nélkül?
Tisztelt Doktornő! Elnézést, hogy önnek írok, de nem találtam másik neurológust a névsorban.Kérem, ha tud, válaszoljon, vagy esetleg ajánljon...
Parkinson kór és...
Kezdődő parkinson kór, kézremegés, mozgáskoordinációs problémák, izommerevség, előzmény nélküli fáradékonyság, merev és nehezen mozgatható...