• Ciszta a csombcsontban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A röntgenfelvételt diagnosztizáló orvos a bal combcsontban egy 105*36*40 mm-es szabálytalan alakú,jól határolt,többszörösen septalt felritkulást állapított meg ,ahol ciszta van.Therápia,javaslat:beutáló a bp-i Ortpéd Klinikára,a csonttumor ambulanciára. Milyen beavatkozásra lehet számítani?Hogyan történik a beavatkozás? Feltétlenül szükszéges-e? Biztosan jóindulatú-e a tumor? Kiváló fizikális állapotban és növésben lévő ,kamasz fiú, aki aktívan sportol és néptáncol mire számíthat a jövöt illetően egy ilyen állapottal a háttérben?

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csontciszta témában

        Ilyen esetekben, mint az Öné a következő szokott lenni az algoritmus: A röntgen után általában CT, vagy MRI vizsgálat is készül, hogy a pontos kiterjedést, esetleges specifikus sajátságokat megismerjenek és a műtétet is meg lehessen tervezni. Ehhez még fontos ismerni azt is, hogy milyen tumorral van dolgunk. Ezt általában mintavétellel (biopszia) határozzák meg. Ez történhet tűvel is, de a csontelváltozások esetében egy kis műtét során "megablakolják" a csontot és kaparnak ki egy keveset a szövetből vizsgálatra. Ha eldőlt, hogy milyen elváltozással álunk szemben, akkor ennek fügvényében lehet különböző műtétet végezni az elváltozás eltávolítására. Gyakran szükség van a combcsont lemezzel és csavarokkal történő megerősítésére, mert az elváltozás kikaparása meggyengítheti a csontot és kisebb esésekre is eltörhetne. Az, hogy később mit csinálhat, szintén az elváltozás milyenségétől függ. A legtöbb esetben hosszabb-rövidebb idő után az eredeti intenzitással végezheti korábbi tevékenységeit, akár a népitáncot is


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. október 20., 11:51; Megválaszolva: 2010. október 21., 22:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés