sípcsontről készült CT lelet értelmezése

A 17 éves fiam térdröntgenjén mellékleletként derült ki, hogy a sípcsontjában egy kb. 4X3 cm-es üreg (cisztát mondott az orvos) látható. Ct vizsgálatot kértek. A leletet ma kaptuk kézhez. Ez áll benne: (a fiamnak a térde kattog, ezért mentünk ortopédiára) CT lelet: a bal tibia meta-diaphysis határána medialis oldalon 15x22x47 mm nagyságú részben scleroticus szélű, a kortikálist minimálisan elvékonyító, de összeségében repectáló cystosus eltérés látszik. Az elváltozás a velőűr felé csak részlegesen elhatárolt, Scleroticus széle nagy területen megszakadt. A cystosus eltérés bennéke kifejezetten sűrű, a környező velő állományhoz képest relatíve hyperdens. Az eltérés alsó részében pontszerű scleroticus területek észlelhetők. Extra osseális terjedés nem látható környező lágyrészek épek. Az elváltozás felett illetve alatt a tibia csontszerkezete összességében megtartott. Orvosi vélemény: A tibia meta diaphysis határán bizonytalan viselkedésű térfoglaló folyamat. Vélhetően benignus eltérés (NOF, enchondroma) , de a CT kép alapján low grade malignus folyamat teljes biztonsággal nem lehet kizárni, ezért MR vizsgálat illetve szükség esetén biopsia végzendő. Mit jelent ez? Lefordítaná nekem, hogy megérthessem, mit is láttak a Ct-n? Az Mr kizárja, hogy rosszindulatú folyamatról van szó? Hogyan lehet biopsziát kérni? Úgy érzem a többi vizsgálattal csak megy az idő, de nem zárják ki a rosszindulatú folyamatot. Köszönöm! Szakszon Ági

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Csontciszta témában

Tisztelt Kérdező!

A felvételek nélkül én is csak a szöveges leírásokból tudok kiindulni. A leletben arról írnak, hogy egy cisztaszerű, vagyis folyadéktartalmúnak látszó képletet találtak a fiának a sípcsontjában. Én úgy értelmezem a leírtakat, hogy a képlet megjelenése, helye esetleg egyéb adatok alapján valószínűsítik a jóindulatú elváltozást, de mégis vannak egyes jelek, melyek ezt teljes bizonyossággal nem támasztják alá. Ezért javasoltak további vizsgálatokat. Mindkét említett lehetőség jóindulatú csontdaganatos elváltozást jelent (a NOF = nem osszifikáló [csontosodó] fibroma rövidítése)

A low grade a rosszindulatú folyamatok közül a kevésbé veszélyes formát jelenti. A CT és MR nem ugyanarra érzékeny, így valószínű, hogy az MR újabb szempontokat adna (pl, folyadékos-e a belseje, ha kontrasztanyagot adnak, hogyan halmozza, a csontvelő és a környező lágyrészek viselkedését is jobban meg lehet vizsgálni) , de lehetséges az is, hogy biztosat valóban csak egy csontbiopszia jelentene. Csont biopsziát ilyen esetekben ortopéd szakorvos javasolhat ill kérhet. Abban Önnek igaza van, ha a CT lelet alapján rosszindulatú elváltozás egyáltalán felmerülhet, akkor minél előbb indokolt a kérdést eldönteni, és ehhez az MR elvégzését az adott lehetőségek függvényében érdemes megfontolni. Konzultáljanak ismét az ortopéd szakorvossal.

Kérdés: 2015. szeptember 11., 20:09; Megválaszolva: 2015. szeptember 13., 22:41
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mri-lelet kiértékelése
Feleségem Röntgen felvétel után "Radiológiai eredmény A jobb fibula proximális harmadán mintegy 22 mm hosszúságú szakaszon a corticalis és a...
Nevetésre hasprésre mi mozdulhat
Kedves Doktorúr! Nagyon profi a válasza! Hasprésre, nevetésre, köhögésre belső szervek elmozdulásának érzése hasüregi belső sérvet igaza van...
Nyaki nyirkocsomó
Tisztelt Doktor Úr! Páromnak kb 2 hónapja a nyak bal oldalán egy hosszúkás (3-4 cm) kiterjedésű duzzanat található, ami sem nem nő, de nem is...
Szigmabél megtörés
Tisztelt Doktorúr! Valami belső sérvem lehet, mert érzem néha mintha mozdulna bent valami, ugye a sérvtömlő mozgását észreszokták venni. De...