Csontciszta kisfiamnál

Tisztelt doktor Úr/ Nő! Kisfiam bokáján egy éve duzzanatot vettünk észre.Röntgent és ct-t is végeztek, ami alapján megállapították, hogy idézem: "a jobb fibula distalis harmadában a metadiaphysealis átmenetben a csont fusiform kiszélesedést mutat. Adott magasságban egy 19x38x25mm átmérőjű cysticus képlet látható, mely a csont corticalisát elvékonyítja, azonban corticalis destrukcióval nem jár. A cysta unilocularis megjelenésű. A fúga megtartott. Az epiphysisben kóros eltérés nem azonosítható.Juvenilis csontcystának megfelelő kép." A gyerek bokája nyomásra fájdalmas és futáskor is sokszor panaszkodik, hogy fáj.Futás közben az érintett lábát másképp helyezi, mint a másikat.De testtartásán, gerincén emiatt nem látható elváltozás. Az ortopéd orvos műtétet javasolt a panaszok miatt.De miután a műtétet különböző okok miatt sorozatosan az orvos elhalasztotta, bizonytalanná váltunk.Férjem amiatt aggódik, hogy az orvos sem biztos a műtétet illetően, hogy szükség van-e rá valóban, vagy majd ez a cysta magától felszívódik.Emiatt mi is bizonytalanná váltunk.Kérdésem az lenne, hogy önnek mi a véleménye a műtétről és annak szükségességéről? Esetleg a cysta valóban felszívódik-e magától? Valamint mennyi esély van rá, hogy a fájdalom megszűnik, műtét nélkül is? A műtét után biztos-e, hogy nem újul ki ez a cysta? Nem szeretnénk a gyereket fölösleges műtéti beavatkozásnak kitenni, ha nem muszáj.Viszont azt sem szeretnénk, ha lemondva a műtétet később a panaszai egész életében elkísérnék. Köszönet a segítségért!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza csontciszta témában

Tisztelt Hölgyem!

A Röntgen felvétel nélkül a cystáról nehéz nyilatkozni. Az azonban elmondható, hogy az ön által említett helyen a "juvenilis csontcysta" ritka, ott gyakoribb az un. aneurysmás csontcysta. Röntgen felvételen ezek nagyon hasonló képet adhatnak, gyakran MR vizsgálat vagy a műtét közbeni lelet alapján állítható fel a biztos diagnózis. A kettő kezelési startégiája egyébként eltér egymástól. Míg a juvenilis csontcysta a cystaüregbe adott injekciókkal is gyakran feltöltődésre, csontos átépülésre serkenthető, addig ez az aneurysmás csontcystára nem igaz. Aneurysmás csoncystánál műtéti megoldás szükséges. Természetesen a cysta kiterjedése illetve elhelyezkedése juvenilis cysta esetében is indokolhat operatív feltárást és csonttal való kitöltést. Egyébkén a juvenilis csontcysta a gyermek teljes növekedését követően valóban spontán átépülhet, megszűnhet, azonban a cysta a növekedés alatt rendszeres kontrollt igényel. Bár az imént említett elváltozások jóidulatúak, ugyanakkor javasolt olyan centrum felkeresése, amely csonttumorokkal is foglalkozik, hiszen nagyobb a gyakorlat ezen elváltozások diagnosztikájában ill. kezelésében is. (Ez első sorban az egyetemi városok Ortopédiai Klinikáját jelenti: Pécs, Szeged, Debrecen, de leginkább Budapest.)

Kérdés: 2013. július 09., 15:04; Megválaszolva: 2013. július 24., 20:33
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
csontciszta
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a hugomnak 16 éves korában véletlen baleset következtében kiderült, hogy a...
csont ciszta
A mai napon a 12 éves kislány unokámnál a rüggen a dérdfölötti hosszúcsmbcsontban valószínü hogy csontcisztát mutatot ki.Gyermekortopédorvoshoz...
Csontciszta
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A bal kezem 5. ujj alappercében (a csontvelőben) diagnosztizáltak egy csontvelő cisztát még 14 éves koromban. Nem okozott...
Ciszta a csombcsontban
A röntgenfelvételt diagnosztizáló orvos a bal combcsontban egy 105*36*40 mm-es szabálytalan alakú, jól határolt, többszörösen septalt felritkulást...