Térdműtét?

Tisztelt Cím! Kb. fél éve fáj a bal térdem. A fájdalom elsősorban rotációs mozgásoknál jelentkezik. MR felvétel készült a térdemről, melynek eredményét itt küldöm: Eredm.diagn.: M2320 Ad, eredmény: Bal térd MR vizsgálat (natív): Bal térd MR vizsgálat: Sagittalis PD, fatsat PD, coronalis t1és fatsat PD, axiális T2 GRE s. szekvenciák készültek A lateralis femur condylus antermedialis felszínén 13x7 mm-es Osteochondralis lézio ábrázolódik a porcfelszin teljes hiányával és subchondralis csontállomániy ödémával. A medialis tibia condylus medialis pereme mentén kis csontkontusió van. A medialis tibiofemoralis és patellofemoralis kompartmentben grade II körüli chondropathia jelei láthatók a felszíni porcréteg egyenetlenségével, jelzavarával és részleges hiányával. Egyéb lokalizációban a porcfelszínek szabályos morfológiát mutatnak. A peremszélekeen kis osteophyták vannak. A medialis meniscus hátsó szarvában és testében tibialis felszint elérő horinzontális ruptura látszik. A lateralis meniscusban degenerativ jelek vannak. A kereszt – és oldalszalagok folytonossága, szerkezete ép. Ízületi folyadék Baker ciszta nem ábrázolódik. A lig. patellae és quadriceps ín ép. Vélemény: Mérsékelt degeneratív eltérések a térdízületben. Medialis meniscus ruptura. Osteochondralis lézió a lateralis femurcondylusban. Csontkontusio a med. tibia condílusban. Kérdésem: a kezelőorvosom műtétet javasol, csak ez a megoldás, illetve mi a garancia arra hogy ez a megoldás.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza a térdfájás témában

Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Az MR eredmény alapján sajnos olyan foku a porckárosodása, hogy a gyógyszeres kezelés már hatástalan, vagy csak ideig óeáig csökkenti a panaszokat. Mivel a porckárosodás jelentős illetve meniscus szakadása is van mindenképpen ajánlatos a műtét (arthroscopia) elvégzése. Ezzel nem csak a panaszai oldódhatnak meg, de a protézis beültetésének időpontja is kitolható, mert sajnos Önnek előbb, vagy utóbb protézis beültetésre lesz szüksége.

Kérdés: 2010. szeptember 14., 08:28; Megválaszolva: 2010. szeptember 17., 00:23
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Sacroileitis - Mire számíthatok?
Könyök-alkar fájdalom
Kéz fájdalom
Boka sérülés
Térdprobléma