Mikor várható javulás?

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy legyen szíves tanácsot adi az alábbi problémámmal kapcsolatban. Április 30.-án egy sajnálatos itthoni baleset következtében a sípcsont proximális végének törése miatt meg kellett műteni a lábam (2 db csavart kaptam) , majd 6 hétig be volt gipszelve. El telt egy hét, és még mindig nem tudom behajlítani a térdem, sőt sokszor be is dagad az egész lábam.Ez ebben az esetben normális, vagy kezdjek el aggódni? Lehetséges, hogy letapadtak az ínszalagok, és ha igen akkor milyen terápiát javasol? Használhatok valamilyen izomlazító krémet, vagy esetleg gyógyszet? Mit tegyek, hogy a lábam mihamarabb rendbe jöjjön? Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Klencznerné Kis Mária

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza sípcsonttörés témában

Tisztelt Mária!

Leírása alapján 10 hete volt a műtéte sípcsontjának, és 4 hete van gipsz nélkül.6 hét rögzítés elegendő ahhoz, hogy a csont körüli lágyrészek kissé zsugorodjanak és a környező ízületek mozgásának beszűkülését okozhatják. Vannak törések, melyeket rövidebb ideig rögzítünk, de az ön esetében teljesen szabályosan zajlott, 6 hét előtt ennek a nagy teherviselő csontnak a konszolidációja nem jön létre. A mozgásbeszűkülés viszont velejárója, de ez semmiképpen nem végleges, úgyhogy aggódnia nem kell! Hosszú ideig tarthat, amíg a térdízülete eredeti funkcióját visszanyeri.

A gipszlevétel utáni un. funkcionális utókezelésnek pontosan az a feladata, hogy ezeket a zsugorodásokat oldják. Ezt leghatékonyabban maga a beteg tudja elvégezni, nem kell félni a mozgás közbeni fájdalomtól, kissé erőltetni kell a "berozsdásodott" ízület újraindulását. Ez nem azt jelenti, hogy jól meg kell terhelni, az csak fokozatos legyen, az aktív torna viszont folyamatos, és tényleg legyen aktív.

Ha hosszabb távon sincs mozgásterjedelmében javulás, fiziotherápiás beavatkozást lehet igénybe venni, mely gyógytornából, ill. az ez alatt alkalmazott elektromos fájdalomcsillapító kezelésekből áll. Még semmi sem késett, 4 hét alatt még ritkán alakul ki a teljes funkció.

Üdvözlettel: Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos-traumatológus

Kérdés: 2008. június 16., 20:19; Megválaszolva: 2008. június 16., 20:19
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok
Mitől lehet ez?