Osteoma osteoid

Tisztelt Doktor Úr/Úrnő Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy nekem 2000- ben volt egy sípcsont műtétem ami osteoma osteoidnak tehető ki. Előtte volt Uh amin a lágyrészben nem találtam kóro eltérést, rtg felvétel: a bal tibia kp. felső harmadának határán ventral felől a corticalis kiszélesedett elődomborodik benne egy lencsényi és egy borsónyi nidus ábrázolódik/osteoma osteoid. az izotóp lelet: mérsékelten fokozott osteoblast tevékenységgel járó körülirt pathológiás csonfolyamat a bal tibia diaphysis középső harmadában. A szcintigráfiás kép alapján elsősorban benignus elváltozás, esetleg trauma jöhet szóba.Ct vizsgálat: a bal tibia corticalisában lévő elváltozás elsősorban osteoid osteomanak felel meg! Ezek mind a műtét előtti vizsgálatok! Az operáló orvosom annak tete ki hogy biztos trauma jöhet szóba hogy azért van és hogy meg kell operálni, meg is történt! Azt tudni kell hogy nekem ezt a pontot még 1999- ben foci közben megrugták! most 10 évvel később megint el kezdett fájni ez a pont készült most rtg: amelyen ezt írják a tibia diaphysis kp. harmadában laterálisan és ventrálisan a corticalis mérsékelten kiszélesedett. Egyébként kóros csontszerkezeti eltérés nem látható ezt írja le! Kérdéseim: ez nekem egyébként mi volt? Ebben meg lehet halni, rák? Viszza térhet, adhat áttétet? A ct bele lát a velőűrbe? Előre is köszönöm a válaszukat!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza a osteoid osteoma témában

Az osteoid osteoma egy jó indulatú csontdaganat, mely az esetek 98%-ban nem válik rosszindulatúvá és nem ad áttétet. A maradék 2 %-nál fordul elő, hogy rosszindulatúvá vállik, de műtétesen ez is jól kezelhető. Ez a jóindulatú daganat kiújulhat, és ilyenkor agresszívebb is lehet. A CT a teljes csontállományt látja, így a velőűrt is. Ha jóval több dologra kíváncsi, akkor azt javaslom keresse fel a budapesti Ortopédiai klinikát a Karolina Úton. Ott foglalkoznak a csontdaganatokkal a legmagasabb szinten, sőt igazából az egész országban csak itt kezelnek ilyen betegeket. Ez azért van így, mert ezek az elváltozások elég ritkák és ha mindenütt foglalkoznának vele, nem lenne annyi esetszám, hogy a megfelelő rutin és tapasztalat összegyűljön. Ezért központosították egyetlen helyre, hogy a legmagasabb szintű kezelést tudják biztosítani!

Kérdés: 2010. szeptember 01., 17:56; Megválaszolva: 2010. szeptember 02., 23:53
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Sacroileitis - Mire számíthatok?
Könyök-alkar fájdalom
Kéz fájdalom
Boka sérülés
Térdprobléma