Mit lehet még tenni? - porckopás II.

 

Tisztelt Doktor Úr!

Elküldöm Önnek a kért műtétek és vizsgálatok adatait.

2004.augusztus Anamnézis: Bal oldali patella luxatiot szenvedett. Rtg. és UH vizsgálattal a patellán osteochondralis törésre is fény derült. Epikrízis: A haemarthos lebocsátása után a térdkalács ficam szövődményeként kialakult osteochondralis törést találtunk. Tekintettel a széli, de 2 cm kiterjedésű fragmentumra arthrotomiából minicsavaros reinsertiot végeztünk. Ezt követően a laterális retinaculum bemetszését és a medialis raffolását végeztük el.

2005. december Anamnézis: Osteochondralis törés miatt a patellán KFI minicsavarozás, retinaculum bemetszés, arthroscopia történt. Jelenleg chondropathias panaszok miatt kerül felvételre. Epikrízis: A korábbi osteochondralis törés csavarjai subchondralis elhelyezkedésűek, látótérbe nem hozhatóak. Patella porcfelszínén felületes fissurákkal járó I. stádiumú chondromalatiat találtunk. Izületi lavage történt.

2007. január Anamnézis: patella luxatioja és osteochondralis törés miatt arthroscopiat és minicsavaros synthesist végeztünk. Tartósan fennálló térdpanaszok miatt osteochondralis és minicsavar eltávolítása céljából vettük fel. Epikrízis: Célzott mini arthrotomia történt, melynek során parapatellaris rögzített csontfragmentumot és minicsavarokat eltávolítottuk.

2009.május Anamnézis: bal térdkalács osteochondralis törés, minicsavaros refixatioja szerepel. A csavarokat korábbi műtét során eltávolítottuk. 2005.decemberében elszenvedett bal oldali térdsérülés talaján jelenleg is térdizületi fájdalom van. Hajlításkor kattog, fájdalmas. Arthroscopia céljából vettük fel. Epikrízis: A patella II. stádiumú chondromalatiat valamint záródási hibát találtunk. Felszínegyengetés és arthroscopos laterális relase történt.

2009.december Vizsgálati eredmény: Folyamatos combizomzat erősítő torna mellett ellenoldalihoz képest sorvadt quadricepsz izom. Izületben folyadék nincs, patella mobilis, de a térd hajlításakor sub lux. nem észl. Kattanás tapasztalható, melyet erős fájdalom kísér. Tapintással egyenetlenség észlelhető. Jav.: torna, erősítés, folyamatos porcregeneráló szedése.

Elnézését kérem, hogy ilyen hosszúra sikerült, de pontosan akartam leírni, hogy minél pontosabb képet alkothasson az esetemről.

Hogy elolvasta és válaszát (lehetőségeket) előre is köszönöm, egy 25 éves lány

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza porcleválás témában

Leírása alapján az elvégzett beavatkozások ellenére én úgy érzem még mindig instabil a térdkalácsa. Ennek köszönhető, hogy az izületi porc állapota is romlott. Vizsgálat nélkül nehéz megítélni, de lehet, hogy egy ismételt műtét lenne szükséges, mellyel a patella helyzetén változtatni lehetne. Azt tudom tanácsolni, hogy keresse fel kezelőorvosát, vagy esetleg egy másik ortopéd szakorvost, hogy vizsgálat után véleményezze az esetleges műtét szükségességét, lehetőségét. Addig is szedjen porcerősítőt (Dona por, Chondrosulf) . Ha műtét nem is jön szóba izületbe adott a porc táplálását és az izület "olajozását" biztosító injekció (pl. Hyalgan) adása szükséges!

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2010. január 14., 09:24; Megválaszolva: 2010. január 14., 09:24
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Porcleválás szövődménye
Tisztelt Doktor Úr! Öcsém kamionsofőr, néhány napja valószínűleg levált neki egy darabka porc a jobb térdében ami 3 éve műtve volt...
Könyök porcleválás
Tisztelt Szakértő, Nyomásra, csavargatásra egyáltalán nem fáj, de megállapították röntgen...
Izomrángás
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Szeretnék tanácsot kérni annak tekintetében, hogy milyen szakorvost keressek fel, röviden összefoglalva az...
Boka MR lelet
Kedves Doktornő! 7 hónapja sérült a bal bokám, akkor diagnózisként azt kaptam, hogy teljes külboka szalagszakadás; 6 hétig volt rögzítve...
Kronikus derekfajdalom
Kedves Doktorno! Segitseget szeretnem kerni MRI eredmeny ertekelesevel kapcsolatosan. Kronikus derekfajdalommal elek mar evek ota. Mivel kulfoldon elek, igy...