Bizsergés és tompa fájdalom a szegcsont alatt

Tisztelt Doktor úr/ Doktornő!

 

 

Problémámmal talán az összes vonatkozó szakorvost felkerestem már, de mindegyikük tanácstalan volt. Kb. 1 hónapja a szegycsont alatt közvetlenül jobbra, amellett, ahol az a kis csontnyelvecse lenyúlik, furcsa bizsergést érzek. Kb. húszforintos nagyságú területen olyan érzés, mint amikor a zsibbadás elkezdődik. Az érzés nem folyamatos, és jellemzően akkor jön elő, amikor a has összepréselődik (lehajlásnál) . Kb ugyanennyi ideje a szegycsont alá nyúló csontnyelvecske (alsó vége) mintha meg lenne dagadva és tompán fáj (a fájdalom nem állandó és inkább csak nyomó jellegű) .

 

 

A körzeti orvos szerint idegek játéka.

A sebész szerint nem kell vágni, tehát nem rá tartozik.

A gastoenterológus UH-val megvizsgált, epe és hasnyálmirigy rendben, a máj kezdődő zsírosodása mellett (73 kg vagyok, kb 20 éve 69-70 kg, egy pár hónapja mentem fel 75-re, majd vissza) .

Kardiológushoz dec. közepére van időpontom.

 

 

Kb 5 éve refluxom van, erre Lansone-t szedek, napi egyet (este) , reggelenkénti nyelvégés ezzel együtt szinte folyamatosan előfordul, más tünet (puffadás, büfögés, teltségérzet, mellkasi fájdalom, gyomorégés, stb) nincs. Ha kihagyom a Lansone-t egy-két napra, a gyomorégés azonnal előjön) . Más állandó betegségem nincs. Ülőmunkát végzek, rendszeresen nem sportolok, nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt.

 

 

Kérem segítsenek abban, hogy ilyen jellegű panasszal hova fordulhatok. Válaszukat előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza szegycsont témában

Tisztelt Kérdező!

Egy valóban nem specifikus tünetet írt le. A bizsergés mindenképpen idegi eredetre utal, de a mozgásal is összefügg. Ez meg inkább az izomrendszeri eltérésekre utal. A szegycsont alsó része porc (processus xyphoideus) , melynek nem specifikus gyulladása ismert. A reflux ritkán, de tud hasonló tünetet okozni. Mindenképpen javaslok mellkas röntgent, kétirányúz, azaz oldalról is készüljön felvétel. Emellett szedjen B vitamin készítményt és non-steroid gyulladásgátlót (pl. ibuprofen) . Ha nem javul keressen fel mellkas-sebészeti szakrendelést.

Kérdés: 2009. december 04., 20:50; Megválaszolva: 2009. december 04., 20:50
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
mellkasi fájdalom bizonyos...
Tisztelt Dr! Sok hónapja, talán már éve is hogy a következő tünetet észleltem magamon, mondhatni állandó jelleggel jelen van. Alap...
Szegycsont fájdalom
Tisztelt Dr. Úr /Nő! Panaszaim kb 3 éve kezdődtek. Mellkasi diszkomfort érzet, szúró fájdalom a szegycsontba. Kardiológiai lelet negativ,.mellkas rtg...
Szegycsont fájdalom
duzzanat a mellkasomon
Üdv! 2 éve volt egy jóindulató porcképző csonttumorom, amit megműtöttek. Eltörte a csontot és a törés után legalább 3 bal bordámon a porcos...
szegycsont ropogása
Tisztelt Doktornő! Az utóbbi hetekben azt tapasztalom, hogy a szegycsontom alatt sok esetben - például, ha emelek, felülök, lehajolok, vagy ha...