Lehet csontrák?

Jó napot, másfél-2 éve észre vettem hogy a szegycsontomtol balra a masodik borda/porc fel van duzzadva/ki áll (nem tudom, hogy azelott ott volt-e nem néztem a testem) nem tulajdonítottam neki nagyobb figyelmet nem is látszott annyira mivel volt rajtam súlyfelesleg, viszont most 2-3 hónapja, fogytam 13kg-ot (fogyókúra és edzés által) és nagyon feltűnő lett, nem tudom eldönteni hogy nőtt-e vagy sem de jobban latszik bar ezelott a bordáim sem látszodtak most pedig igen szóval szerintem a mérete változatlan, egészen idáig nem volt semmi más tünet a duzzadáson kívul, most amióta elkezdtem eléggé aggódni miatta többet piszkálom is hasonlók, néha úgy érzem hogy ég a bőröm azon a területen a bal oldalon a mellem felett nem feltétlen a duzzadás helyén, kemény mint a csont és teljesen a csont/inkább porc mentén van ez az egész, nyomásra nem fáj, ha befeszitem a mellizmaim akkor látszanak a szegycsontnál a csatlakozásaik és azon az oldalt ugy tunik mintha mindegyik borda csatlakozása kidudorodna kicsit de azok alapból nem látszanak egyáltalán, de ez a második legfelső látszó borda nagyon kitüremkedik, zavaróan, voltam nyaralni is és szégyeltem levenni a pólóm, ezen kívül azon az oldalon lévő lengőbordám is kitüremkedik, de az arra gondoltam hogy ,,rib flare" néha fáj ott a hasfalam de csak akkor ha nagyon sokat eroltetem a hasam, gondolom mert nyomja a hasfalam kicsit, mi lehet ez?

Dr. Baki Márta válasza szegycsont témában

Tisztelt Levélíró!

A mellékelt kép alapján nem gondolom, hogy valamilyen nagy baj lehet. Azzal, hogy fogyott és az izomzatát növelte, azzal egy kicsit megváltozhatott a teste is. A szegycsont 3 fő részből áll:a nyaktól a hasüreg felé sorrendben: markolat (manubrium sterni), a szegycsont teste és a kardnyúlvány. A bordák és a szegycsont ízesülésénél valóban egy kis duzzanat található, az ízesüléseknek megfelelően. Ez normális állapot. Ha a bőrét sokszor nyomkodja ezeken területeken, akkor az előbb-utóbb fájdalmssá is válhat. Abban az esetben, ha valamilyen panasza van, akkor a csontokra vonatkozóan röntgen vizsgálat javasolható, illetve a lágyrészek vonatkozásában az ultrahang végzése lehetséges. A hasi panaszok részletesebb ismerete alapján lehet tanácsolni, hogy merre induljon.

Tisztelttel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. szeptember 30., 19:35 ;Megválaszolva: 2022. október 03., 19:27
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Elso foku Onkologiai velemeny a...
Szeretnek kuldeni tobb romaniai vizsgalat anyagat is a felesegem betegsegevel kapcsolatban, leforditva magyarra, ha kaphatok egy email cimet (mert feltolteni...
Orron lévő basalioma
6237 Kecel
Hólyagrák esetében a CT...
Nyirokcsomó megnagyobbodás