Hirdetés
      • Ciszta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 33 éves nő beteg vagyok. Nagyon régóta fáj a bal sarkam, az utóbbi időben már alig bírtam ráállni a lábamra, ezért orvoshoz fordultam. A rtg. vizsgálat 5x2 cm-es lyticus területet mutatott ki a bal sarkamban. Orvosom közölte velem, hogy sűrgős műtéti beavatkozásra van szükségem, melynek során kikaparják a sarkamból a cisztát és liofilizált csont-spongiosaval feltöltik annak helyét.Orvosom sajnos nem ígért nekem az elkövetkezendőkre sok jót, a műtét után 6 hétig nem állhatok rá a lábamra, és nem biztos, hogy a műtéti beavatkozás után elmúlnak a fájdalmaim. A rám váró eljárás számomra nagyon ijesztő, ezért szeretném megkérdezni Öntől az alábbiakat: - Valóban szükség van-e műtéti beavatkozásra, vagy van-e esetleg más eljárás, amivel elkerülhető lenne a műtét? - Ha nem vállalom a műtétet, tartanom kell- e attól, hogy esetleg összeroppan a sarkam? - Milyen veszélyei vannak a műtétnek? (fertőzés, rokkantság, stb.) - MI az Ön tapasztalata, a szervezet általában befogadja az ilyen eljárásoknál az idegen csontot? - Valóban ilyen szigorúan be kell tartani a műtét utáni 6 hetet? - Kell- e arra számítanom, hogy a jövőben bárhol máshol a szervezetemben ciszta jelenjen meg? A sarkamban kiújulhat a ciszta? Bármely módon elkerülhető ez? Várom megtisztelő válaszát! Munkájához kívánok jó egészséget és sok sikert! Tisztelettel: Dr. Kirinovics Zsuzsanna

        WEBBeteg szakértő válasza a ciszta témában

        Kedves Zsuzsanna!

         

         Igazából korrekt választ akkor lehet erre a kérdésre adni, ha szem előtt van a röntgen felvétel, bár nem a röntgen-t gyógyítjuk, hanem a beteget. A sarokcsonton 5x2 cm-es lytikus (felritkult) terület viszonylag nagynak számít, egy un. csontscintigráfiás vizsgálat nem ártana a műtét megtervezése előtt, amely tisztázhatja a jelenség okát, vagyis gyulladás, vagy mi miatt alakult ez ki.

        Amennyiben műtétre kerülne sor, a csont kikaparása után visszamaradt üreget természetesen ki kell tölteni, a legszerencsésebb ezt a csípőlapátból vett spongiusus csonttal, de feltételezem, hogy az üreg nagysága miatt döntött a vizsgáló orvosa a liofilizált csont mellett.Ezeket gondosan előkészítik, a kilökődéstől aggódnia nem kell. A 6 hetes tehermentesítés valóban szükséges, hiszen meg kell várni, hogy a csont megfelelően beágyazódjon. Szoros követés szükséges a műtét után, ha erősen beépült az üregbe a beültetett csont, akkor feltételezhetően panaszai csökkennek.Hogy milyen mértékben várható javulás, ehhez lenne szükséges a fent leírt vizsgálat elvégzése.

        Üdvözlettel: 

          Dr. Juhász Csaba ortopéd szakorvos

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-07 20:02:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 12:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: