Koponya MR,ciszta

Tisztelt Doktornő! Pár napja fejfájás miatt kértem MR vizsgálatot. Fiatal korom óta vannak fejfájásaim de mostanában úgy éreztem gyakoribb lett. Halánték fájdalom és szemkörnyék fájdalom a jellemző,néha tarkóból indul ki úgy érzem. Az oldal váltakozni szokott. Van,hogy 3-4 napig is fáj a fejem,hol az egyik,hol a másik oldalon, naponta változik. Lelet: Jobb oldalon temporalisan egy 3mm-es liquor jelmenetet mutató ciszta látható, ezen az oldalon egy 3mm-es fissura choroidealis ciszta szintén megfigyelhető. Próbáltam utána nézni de angol oldalon sem jutottam előrébb. Voltam már többször kontrasztos CT-n az elmúlt 20 évben de ott eddig nem mutatott semmit,csak most az MR. Jobb fülem mögött már évek óta van egy dudor,voltam vele még 2 éve sebészeten ahol azt írták a fenti loc.-ban félbabnyi,rugalmas Epidermalis cysta van. De nincs vele teendő,csak figyelgetni kell. Szeretném megkérdezni: Ezek a ciszták fognak nőni,okozhatnak görcsrohamot? Föleg a koponyán belüliekre gondolok? Nem tudom jól értelmeztem e de a choroidealis ciszta az szemen van? Érhártya cisztaként olvastam róla. Szeretném tudni hol helyezkednek el,érintenek e veszélyes területet? Mi a teendőm? Jövőre szeretnék külföldre menni hosszabb időre de így nem tudom merjek e elindulni. Nagyon félek mi lesz ebből később. Múlt héten vérvételen is voltam,ahol a vizelet amiláz lett magas (690) , a lymphocita pedig kevesebb (15) ,nem tudom ez gond e? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza ciszta témában

Kedves Kérdező!

Mind az arachnoideális, mind a choriodealis ciszta egyaránt agyburokkal körülvett agyvíz tartalmú üreg, míg az epidermális ciszta az agyállományon kívül,bőrrel határolt, az estek döntő százalékában jóindulatú, veleszületett elváltozás. Bár a protokoll szerint képalkotó eljárással a ciszták követése javasolt,de irodalmi ritkaság a növekedésük, rosszindulatú elfajulásuk sem fordul elő.Igen alacsony százalékban növekedés lehetséges, ekkor nyomásos tünetet okozhatnak, a halántéklebeny területén epilepszia szerű rohamokat is.Erről az Ön esetében nincsen szó.Mindezek alapján félelemre semmi oka nincsen, nyugodtan utazzon el, hosszabb időre is.A koponya MRI vizsgálat , a ciszták és a vizelet amiláz érték közt semmi összefüggés nincs. A lymphocyta szám csak a többi vér alakos elem százalékának ismeretében ítélhető meg biztosan, de nem gondolom, hogy azok kóros értéket mutatnak, hiszen akkor jelezte volna.

Kevesbb stressz és pánikolás, kevesebb fejfájás.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2020. szeptember 03., 11:41; Megválaszolva: 2020. szeptember 03., 17:23
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR és MRA vizsgálat...
Ez lehetséges nyelvsorvadás?
Jelezhetnek ezek valami komolyabb...
Lovas baleset után visszamaradt...