Sacroileitis, MRI lelet vélemény kérés

Tisztelt Doktornő!, Derékfájdalom miatt röntgen után MRI-re utaltak tovább, ahol az alábbi leírást kaptam: , ,Mindkét oldalon a sacroiliacialis ízületi felszínek finoman egyenetlenek, rajtuk apró erosiok láthatók. Helyenként diszkrét subchondrinalis csontvelő oedema vam. A jobb oldali ízületben jelzetten folyadék van. A környező lágyrész izomzatban kóros morfológiai eltérés nem látható. Vélemény: Sacroileitis l.u. A natív méréseken aktivitásra utaló eltérés nem látható, , Kivizsgálásom régóta tart. Immunszerológiai eltérések eddig a következők voltak: Antinukleáris AT 1: 160 + foltos, Anti-dsDns At 33 IU/mL pozitív, Atipusos Anca pozítiv Kérem segítene értelmezni a leírt MRI eredményét, illetve, hogy, mennyire súlyosak a leírtak? Illetve ilyen leírtak alapján indokolt alapesetben megismételni valamennyi idő elteltével az Mri vizsgálatot? Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Puskás Réka válasza MR sacroileitis témában

Kedves Kérdező! Az MR lelet alapján önnek sacroileitise van. Autoimmun betegség okozza, amint az a laborokból kiderül. A gyulladás aktivitása nem túl magas, nincsenek is nagyobb károsodások a leírás szerint, szóval nem mondanám túlságosan súlyosnak vagy előrehaladottnak a betegségét. Ennek ellenére mindenképpen kezelésre szorul! Az MR ismétlése nem szükséges, röntgennel is lehet és kell is követni a gyulladás csökkenését, ami szépen lassan fog majd bekövetkezni. A csontgyulladások lassan gyógyulnak, ha az okukat már sikerült megszüntetni. Üdvözlettel, Puskás Réka

Megválaszolva: 2023. november 28.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Öregujj törés gyógyulása
Bal térd MR értelmezése, tanácsadás
Porckopás és táplálékkiegészitők
Pattanó ujj műtét után
Hátba nyílaló fájdalom
Rejtélyes csípő fájdalom mozgásnál, és...
Tisztelt Dr. Nő Sokat kerékpározom több 1000 km egy évben. Azonban rejtélyes bal oldali combcsont forgótól-tőből jelentkezett egy erősebb tekerés után. Ez még...