Kérdés deréktámasztó öv használatáról

Kedves Doktornő! Interneten reklámban találkoztam egy felfújható, deréktámasztó öv tájékoztatójával. (dr. Lumbar) Két éve gerincsérvem volt, kisebb csigolya elcsúszással, melyhez kapcsolódó tünetek, térdfájdalom, időnkénti, derékfájdalom nem múltak el. A helyzetet rendszeres gyógytornával, időszakosan izomlazító szedésével próbálom kezelni. Rosszabbodás esetén szakorvos a műtéti megoldást is felvetette. Véleményét szeretném kérdezni egy ilyen, deréktámasztó öv használatával kapcsolatban. Természetesen nem a termék minősítését kérném, hanem, hogy egy ilyen segédeszköz segíthet-e a helyes tartás beállításában, a fájdalom csökkentésében, ill., hogy orvosilag javasolható-e. Köszönöm válaszát.

Dr. Puskás Réka válasza medenceszorító öv témában

Kedves Kérdező! A gerincsérv kisebb elcsúszással az ágyéki gerinc valamilyen fokú (mikro) instabilitásával együtt jár. Emiatt a, deréktámasztó övek használata ilyen esetben javasolható és javasolt is. Magam ilyen esetekben általában javaslom a, derékövek használatát. Alkalmazása segíti a mély támasztó izomzat funkcióját, pihenteti azokat amíg használja. A helyes tartás beállításában nem segít, de annak megtartásában igen és a túlfáradásból adódó fájdalmakat is csökkenti. Nem használhatók az övek üléshez egyáltalán és viselésük csak átmenetileg, elsősorban statikus terheléshez javasolt (álló munkavégzés, sorban állás, lassú járkálás, házimunka). Ezekben az esetekben viszont kifejezetten hasznosak. A terméket nem ismerem és köszönöm, hogy nem kéri a minősítését, amit nem tudnék megtenni., Deréktámasztó öveket medenceszorító öv néven a gyógyászati segédeszköz üzletek árulnak, az eladó elvileg meg tudja mutatni, hogy hova kell felhelyezni és milyen szorosan. Terjednek olyan vélemények, hogy a, derékövek használata elgyengíti a gerinc melletti izmokat, ezzel nem értek egyet, helyesen használva ezek a segédeszközök nagyon hasznosak. Kétség esetén konzultájon kezelőorvosával. Üdvözlettel, Puskás Réka

Megválaszolva: 2023. október 27.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Öregujj törés gyógyulása
Bal térd MR értelmezése, tanácsadás
Porckopás és táplálékkiegészitők
Pattanó ujj műtét után
Hátba nyílaló fájdalom
Sacroileitis, MRI lelet vélemény kérés
Tisztelt Doktornő!, Derékfájdalom miatt röntgen után MRI-re utaltak tovább, ahol az alábbi leírást kaptam: , ,Mindkét oldalon a sacroiliacialis ízületi...