Velőűrszegezés után fém eltávolítása?

Jó estét! 2021.05.12-én eltörött a jobb alsó lábszáramban mind a két csont egy baleset következtében. Ausztriban aznap este meg is műtötték velőűrszegezéssel. Pár hónapja voltam kint egy biztosító orvosnál kontrolon és javasolta a titán rúd eltávolításat. Ő csak kézzel tapintota és a leleteket nézte át. Én itthon felvettem a kapcsolatot a volt gyógytornásszommal és egy általa javasolt orvossal. Ők minden a ketten ellenzik a kivételt. A dr Úr azt mondta röggen kép alapján, hogy a műtét olyan tökéletesen történt mintha egy szak könyvben lévő képet látni. A csavarok eltávolítását javasolja, de a sipcsontban hagyná a fémet, de döntsem el én minél hamarabb mert most még ki lehetne venni ha szeretném. Önnek mi a tapasztalata? Javasolná a titán rúd eltávolítását? 2021 októbertől újra futok bicozok és 100%-os életet élek. Válaszát köszönöm előre is!

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza Velőűrszegezés témában

Tisztelt Kérdező!

Megértem a hezitálását, ezért az alábbiakat tanácsolnám.

Ha továbbra is bizonytalan az ismételt műtét szükségességének, illetve a pontos beavatkozás eldöntésében, javasolom hogy kérjen ismételten egy másod- szakvéleményt traumatológus szakorvostól, esetleg kifejezetten direkt lábszárspecialistától, az összes leletét bemutatva. Nem vagyok benne biztos, hogy a biztosítós orvos aki az első tanácsot adta, traumatológus szakspecialista volt -e, elképzelhető hogy esetleg nem volt olyan mértékben járatos, mint a gyógytornásza által javasolt szakember, de erről nem írt részletesen. Most azt írja 100%-os életet él, és sportol is, a csavarokon kívüli fémrúd eltávolítása viszont jóval nagyobb műtétet -és így ismételt gyógyulási időt- feltételez, mint csak a csavarok kivétele, ezt is érdemes megfontolni. Érdemes lenne a leendő operáló orvostól a felépüléssel kapcsolatos pontos várható részletekre is kitérni, és tájékoztatást kérni arról is, hogy a lábszárcsont egészsége, törékenysége strapa- és teherbírása vissza tud -e állni, és ha igen milyen mértékben, vagy akár vissza tud-e a baleset előtti szintre, ha a rudat is eltávolítják?

Ez a rúd, ha minden igaz, bár a leleteket nem láttam, a velőűr helyén van, ami eredetileg a csont tápláló ereit stb. is tartalmazza. Azt feltételezem hogy a csont hosszútávú teherbírása céljából javasolták önnek csak a csavarok eltávolítását. Mivel ez egy komoly döntés, melyet valóban önnek kell meghoznia, én ezeket a szempontokat is tartalmazó kérdésekkel ismét felkeresnék egy traumatológus szakorvost, ismételt konzultáció céljából, hogy a bizonytalanságait eloszlassa.

Mielőbbi jobbulást, üdvözlettel Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna
Dr. Szabó Zsuzsanna Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2022. november 24., 21:44

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Bokatörés kezelése
Tisztelt Válaszoló! 10 napja eltörtem a külső bokacsontomat, szerencsére nem komplikált törés volt és nem mozdult el. Fekvőgipszet kaptam. A...
Vállizületi fájdalom
Tisztelt Doktornő! Novemberben a jobb karomra estem. Felsőkaromat ütöttem meg. Mivel nem dagadt be és csak a könyöktől felfelé irányuló mozgás...
Sipcsont csonthartya gyulladás
Tisztelt Doktornő! Másfél héttel ezelőtt részt vettem egy teljesítménytúran. Azóta a bal sipcsontom jarasra,mozgasra eleg eroteljesen faj, az...
Térdprotézis beültetés egészségi...
Alkalmas lehetek-e térdprozézisek beültetésére kezelt krónikus betegségeim egészségi problémáim (pl.: COPD, szívritmus zavar, magas vérnyomás...
Röntgen felvétel
Tisztelt Doktornő! Néhány hónapja kezdődött a mellkasi fájdalmam. Háziorvosom röntgent kért novemberben. Azon az áll, hogy "A sternum caud végén...