Kollagén és hialuronsav pótlása szükséges-e

Tisztelt Doktornő! Sajnos nem tudtam bemásolni a leletet. Így leírom az MR vizsgálat eredményét. Supraspinatus in részleges laesio; Humerus fejben sobcapsularis degeneratív cystosus képlet; Bursitis subacromiale; Kóros mennyiségű izületi folyadék; AC ízületi artrosis; Tendinitis musculus biceps. Az MR vizsgálat dátuma: előtte kb 3 héttel sérülés érte a jobb vállat. Fájdalomcsillapító szedés és pihentetést követően, most 2. hete járok gyógytornára, valamit javul is az állapotom, de főleg a kar felemelése nagyon nehezen meg. Harmadik hónapja szedem a Porc Vita C-t, amelybe a napi, mennyiségben a következő hatóanyagok vannak: Glukozamin szulfát: 1420 mg; Kondroitin-szulfát: 400 mg; MSM: 400 mg;Kollagén II. tip.: 100 mg; C vitamin: 80 mg. 2 hónapja szedek Ördögcsáklya kapszulát napi 250 mg hialuronsavat. 1 hete kezdtem el szedni marhakollagént 9000 mg-t, annak ellenére, hogy a főorvos úr szerint szükségtelenek ezek a szerek, de még a hialuronsav injekciót, sem a kollagén injekciót nem ajánlotta. Asztaloskén tevékenykedem, valamint szeretek kertészkedni, tehát ha nem is nehéz, de a könnyebb fizikai munkákakt szeretném továbbra is elvégezni. Kérem Doktornő válaszát, hogy valóban csak pénzkidobás ezeknek a szereknek a használata, és a gyógytornán és esetleg a gyógyvizes kúrán kívül semmivel sem tudom javítani az állapotomat? Tisztelettel várom válaszát! Tisztelettel: Novák József

Dr. Puskás Réka válasza vállsérülés témában

Kedves Kérdező! A válla sérült, abban korábbi krónikus apró sérülések is vannak, és most be is van gyulladva. Erre az állapotra nem érdemes porcjavító szereket adni, sajnos egyiket sem, amiket írt. Az injekciós kezelésnek hialuronsavval sincs értelme, nem fog használni. Egyetértek az orvosával, szerintem sem érdemes költeni ezekre a szerekre az ön esetében. Mindemellett az életkora miatt az egyszerűbb, szájon át szedhető porcjavító gyógyszernek, glukozaminnak vagy kondroitin szulfátnak lehet értelme, de csak a többi ízülete védelme érdekében. A sérült válla lassacskán a tornával és kezelésekkel javulni fog, de egészen megjavulni csak nagyon sokára tud. A stabilizáló izomzat részleges szakadása mutatkozott az MRI vizsgálaton, ez okozza a lassú javulást és a következményei a gyulladást, nem pedig az ízületi porckopás. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2022. február 10.

Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések

Balesetből vállficam
Tisztelt Doktornő! 4 hónapja elestem és kificamodott a vállam. Altatásban helyretették és 1 hétig, Dessault-kötésben volt. Utána 20 aktív-passzív gyógytornát...
Váll zúzódás
Hétfőn, az ónosesőnek köszönhetően kicsúszott a bicikli alólam egy kanyarban. Ráestem a vállamra. Még aznap elmentem a sürgősségire. Röntgen is készült,...
Meg kell műteni a vállamon a dudort?
Tisztelt doktor úr. Már írtam önnek, hogy elestem korcsolyázás közben és be van dagadva a válam még 6 hét után is és azt tanácsolta menjek el orvoshoz....
Váll és felkar fájdalom
Kedves Doktornő! Váll és kézfájdalommal mentem el orvoshoz, ami valószinű, hogy sportsérülésből adódott. Rendszeresen járok kondizni közel 6 éve. Az MR...
Részlegesen szakadt?
Jó estét! A következő kérdéssel fordulnék önökhöz! 2014 Június 7.-én elmentem egy street workout versenyre (saját testsúlyos edzés) és az egyik trükköt...
Mi is tortent velem? (vallizuleti...
Jo napot kivanok! Sportolo vagyok. 15 evesen felnott noi focicsapatban vagyok kapus. Van, amikor a fiukkal edzek, igy volt ez tegnap is kapusedzesen, de...