Kollagén és hialuronsav pótlása szükséges-e

Tisztelt Doktornő! Sajnos nem tudtam bemásolni a leletet. Így leírom az MR vizsgálat eredményét. Supraspinatus in részleges laesio; Humerus fejben sobcapsularis degeneratív cystosus képlet; Bursitis subacromiale; Kóros mennyiségű izületi folyadék; AC ízületi artrosis; Tendinitis musculus biceps. Az MR vizsgálat dátuma: előtte kb 3 héttel sérülés érte a jobb vállat. Fájdalomcsillapító szedés és pihentetést követően, most 2. hete járok gyógytornára, valamit javul is az állapotom, de főleg a kar felemelése nagyon nehezen meg. Harmadik hónapja szedem a Porc Vita C-t, amelybe a napi mennyiségben a következő hatóanyagok vannak: Glukozamin szulfát: 1420 mg; Kondroitin-szulfát: 400 mg; MSM: 400 mg;Kollagén II. tip.: 100 mg; C vitamin: 80 mg. 2 hónapja szedek Ördögcsáklya kapszulát napi 250 mg hialuronsavat. 1 hete kezdtem el szedni marhakollagént 9000 mg-t, annak ellenére hogy a főorvos úr szerint szükségtelenek ezek a szerek, de még a hialuronsav injekciót, sem a kollagén injekciót nem ajánlotta. Asztaloskén tevékenykedem, valamint szeretek kertészkedni, tehát ha nem is nehéz, de a könnyebb fizikai munkákakt szeretném továbbra is elvégezni. Kérem Doktornő válaszát, hogy valóban csak pénzkidobás ezeknek a szereknek a használata, és a gyógytornán és esetleg a gyógyvizes kúrán kívül semmivel sem tudom javítani az állapotomat? Tisztelettel várom válaszát! Tisztelettel: Novák József

Dr. Puskás Réka válasza vállsérülés témában

Kedves Kérdező!

A válla sérült, abban korábbi krónikus apró sérülések is vannak, és most be is van gyulladva.

Erre az állapotra nem érdemes porcjavító szereket adni, sajnos egyiket sem, amiket írt. Az injekciós kezelésnek hialuronsavval sincs értelme, nem fog használni. Egyetértek az orvosával, szerintem sem érdemes költeni ezekre a szerekre az ön esetében. Mindemellett az életkora miatt az egyszerűbb, szájon át szedhető porcjavító gyógyszernek, glukozaminnak vagy kondroitin szulfátnak lehet értelme, de csak a többi ízülete védelme érdekében.

A sérült válla lassacskán a tornával és kezelésekkel javulni fog, de egészen megjavulni csak nagyon sokára tud. A stabilizáló izomzat részleges szakadása mutatkozott az MRI vizsgálaton, ez okozza a lassú javulást és a következményei a gyulladást, nem pedig az ízületi porckopás.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2022. február 08., 15:07; Megválaszolva: 2022. február 10., 11:56
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Balesetből vállficam
Tisztelt Doktornő! 4 hónapja elestem és kificamodott a vállam. Altatásban helyretették és 1 hétig Dessault-kötésben volt. Utána 20 aktív...
Meg kell műteni a vállamon a dudort?...
Tisztelt doktor úr. Már írtam önnek hogy elestem korcsolyázás közben és be van dagadva a válam még 6 hét után is és azt tanácsolta menjek el...
vállficam
Tisztelt Webdoktor! Kettő és fél hete röplabda közben vállficamom volt, immár a harmadik, ami ott könnyen vissza is ment a helyére. Azóta...
Kulcscsont ficam után
Tisztelt Doktor Úr/Asszony Másfél éve kerékpár balesetem volt, ráestem a bal vállamra, pontosabban nem a vállcsúcsra, hanem inkább a vállam...
AC izület fájdalom
Tisztelt Doktor Úr, Doktornő, Ma pontosan 3 hete labdajáték közben egy másik játékossal való ütközés pillanatában a bal vállamban egy erős...