Boka MR lelet

Kedves Doktornő! 7 hónapja sérült a bal bokám, akkor diagnózisként azt kaptam, hogy teljes külboka szalagszakadás; 6 hétig volt rögzítve, gyógytornát csináltam. Kül- és belboka is duzzadt volt, de végig a belbokánál fájt jobban. Nemrégiben voltam vele újra orvosnál amiatt, hogy csökkent maradt a mozgástartomány, illetve, hogy terhelésre még mindig fáj a belbokánál (de elviselhető) , illetve hogy normális-e, hogy nagyobb maradt a belboka. Javasolt boka MR-t, de előtte fizikális vizsgálat alapján azt mondta, hogy jónak számít a bokám, stabil, és mozgástartomány szempontjából sem rossz, sportolni is tudok vele, de azt ne várjam, hogy olyan lesz mint a sérülés előtt vagy mint a másik, sem mozgástartomány szempontjából és a mérete is most már ekkora maradhat. Kérdésem az lenne, hogy a csatolt MR lelet alapján van teendő? Esetleg magyarázza a fájdalmat vagy a csökkent mozgástartományt? Normális ennyi idő elteltével is az ödéma/folyadék jelenléte vagy valamivel lehetne/kellene csökkenteni? Ha igen, akkor javulhatna tőle még a bokám, vagy törődjek bele, hogy ilyen maradt? Köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza bokasérülés gyógyulása témában

Kedves Kérdező!

Sajnos a felületen nem látom az MR leletet, de a teljes bokaszalag szakadás esetén 7 hónap múlva még fennálló panaszok normálisak lehetnek. Amíg az MR vizsgálattal gyulladás, tehát folyadékgyülem, vagy csontoedema látszik, addig a gyógyulás még nem zajlott le és az állapot változhat, bármilyen irányban.

A boka stabilizáló gyógytornát még hónapokig kell végeznie. Egyensúly gyakorlatokat még évekig javasolt végezni.

Az, hogy a boka mérete mekkora lesz a végén, nem sokat számít, lehet, hogy kicsit vastagabb marad, lényeg, hogy stabil, jó mozgástartományú és fájdalommentes maradjon.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2021. november 22., 16:29; Megválaszolva: 2021. november 29., 16:03
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
MRI lelet értelmezése.
Gerinc MRI vizsgálata: a lumbalis lordosis íve kiegyenesedve. Az L.V. csigolya részben sacralisalt. Az ábrázolódó gerinc szakaszon jelentős...
Mi okozhat erős lábujj fájdalmat?
Csontritkulás
Gerincfájdalom
Tisztelt Doktornő! Pár nappal ezelőtt a reggeli ébredés után nagyon merevnek éreztem a nyakam, ezért a fejemet mozgattam jobbra-balra, ami után...
Régebbi sérülés
Üdvözlöm! Tavaly ilyenkor szánkózni voltunk a gyerekekkel, egy meredek részen nagy sebességgel nekicsapódtam combbal egy fának ami rettenetesen...