Reumafaktor emelkedése

Tisztelt Doktornő! A helyzetem a következő! 1 év alatt (4 vérvétel eredménye alapján) 40-röl 150-re emelkedett a reumafaktor értékem. Derékfájdalmam van, de az már több évre nyúlik vissza. Tornáztatom így élhető! Mr anyagot csatolom. Korábban volt egy állkapocs cisztám, amelyet 2 éve műtöttek. Beszéltem a körzeti orvossal, de azt mondta ne foglalkozzak a helyzettel. De engem nagyon aggaszt, hogy meddig fog nőni az érték, és okozhat-e ez problémát? Illetve kell-e további vizsgálatokat végezni? Esetleg kezelést folytatni? Hogyan lehet ezt megállítani? Lehet az említett betegségemtől? Merre induljak el? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza reumatoid faktor pozitív témában

Kedves Kérdező!

A reumatoid faktor a lakosság kb 10 %-ában pozitív. Az élet során a pozitivitás mértéke változik, csökkenhet, növekedhet, el is múlhat, vissza is térhet. Autoimmun sokízületi gyulladásokban számít kórjelzőnek ez az adat, de csakis akkor, ha a betegnek más laboreltérései, gyulladásos jelei és ízületi gyulladása is van.

Önmagában a "RF" emelkedett értéke tényleg nem jelent semmit.

A derék MR leleten olvasható eltérés semmiképpen nincs összefüggésben a reumatoid faktorral, nem okozza egyik sem a másikat.

Egyetértek a háziorvosával, szerintem se tegyen semmit. Nincs szükség további vizsgálatokra, ne végeztessen ilyesmit. Ráér 1-2 év múlva is ellenőrizni, ha mégis aggódik.

Szükség van viszont a normál életkor alapján javasolt szűrővizsgálatok elvégzésére és az is segít az esetleges későbbi problémák elkerülésében, ha a szervezetében nincs fertőzött góc ( fogak, tályogos mandulák stb). Inkább tornázzon, igyekezzen egészségesen élni, és ne aggódjon, mert nem beteg.

Az ön MR leletén olvasható problémák, ha helyesen tornáztatja, teljesen panaszmentessé tehetők ( és nem csak "élhető" a derékfájás), inkább ezt javasolnám elérendő egészségvédelmi célnak.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2021. augusztus 24., 00:35; Megválaszolva: 2021. augusztus 31., 17:33
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Izomrángás
Boka MR lelet
Milyen mozgásokat végezhetek?
Kronikus derekfajdalom
Állandó a hátamban, nyakamban...
Üdvözlöm a nevem Gombos Enikő. 1968-ban születtem, 53 éves nő vagyok, egy nagylány édesanyja. 165 cm magas és 63 kiló vagyok. Igyekszem tartani az...