Állhat a panaszok hátterében gerincprobléma?

Tisztelt Doktornő! Decemberben egy atipusos tüdőgyulladás lezajlása után, mely láz nélkül, száraz folyamatos köhögéssel, orrdugulással mely a mellkason át a gyomorszájig tartott a tüdőgyógyász azt mondta, hogy refuxom van. Covid tesztek negatívak voltak (gyors, PCR és később a vér) . Pantoprazole és Quamatel gyógyszereket és diétát javasolt. Sajnos az addig csak köhögés és orrdugulás azóta sok tünettel növekedett. Januárban volt altatásos gyomortükrözésem, renyhén záródó gyomorszáj megállapításával és negatív szövettannal. Két hétig utána nagyon rosszul voltam. Állandóan ég a mellkasom, szegycsontom, gyomorszájam, ingerel a köhögés és állandóan böfögöm (de nem savasat) . Szaghalucinációm lett: a szobákban és konyhában eltérő erősségű szagokat érzek folyamatosan, amit máshol nem és a családom sem érez. Ekkor levegőt is nehezen tudok kapni, és a mellkasom szinte ég és fáj. Oldalra fordulni nem tudok, mert olyan mintha nyomnám a mellkasom és nem kapok tőle levegőt. Hanyatt fekve még a takaró súlya is nyomja a mellkasomat. A gyomorszájam nagyon érzékeny, egész a köldökömig és a bordakosár alatt mindkét oldalon. Hozzá sem lehet érni, melltartót sem tudok viselni, mert fulladok. Ez a terület gyakran fáj is, főként kisebb megterhelések esetén (pl. sétálás, kisebb házimunka után) . Január közepe óta táppénzen vagyok, már idegileg is kimerültem a pszichiáter Frontint 3x0,25mg és Brintellixet 1x20mg írt fel, illetve altatónak Gerodormot, pajzsmirigyre Euthyroxot 150 mg szedek és kb napi 2 Algopyrint fájdalomcsillapításra. A tüdőgyulladás óta a maszkot sem tudom használni, mert kapar a torkom és ég a mellkasom. Ezért orvosokon kívül szinte sehova nem megyek. 1 hónapja, heti 2 alkalommal akupunktúrára is járok, ő állítólag jól tudja kezelni a refluxot. Sajnos nekem még a pszichés pontjaimat kezeli, illetve más szerveket, a refluxot majd utána fogja direkt kezeléssel javítani.  Péntektől viszont újra iszonyatosan felerősödtek a leírt tünetek, toroktól köldökig, illetve a szagérzet is visszajött. Fizikai terhelésre a gyomorszáj és vele párhuzamosan a hát is fájt eddig is. Múlt héten párszor végeztem néhány tornagyakorlatot és olyan légzőgyakorlatot, ahol a rekeszizmot két kézzel kellett finoman összenyomni.  Decemberben a tüdőgyulladás alatt csak ültem (feküdni nem tudok mert akkor megfájdul a fejem) és semmit nem csináltam, majd 2 hétre elmentem dolgozni. Január közepétől újra táppénzen vagyok, amiből az első 2 hónapban szintén csak ültem és semmi tevékenység nem volt. Az utóbbi hónapban próbáltam már kisebb házimunkákat és kisebb sétákat végezni. Minden alkalommal fájdalmat kezdtem érezni a szegycsonttól a gyomorszájon át a köldökömig, illetve oldalra pedig a bordacsontok és az alattuk lévő területen. Ez a körülhatárolt terület séta esetén intenzívebben, egy mosogatás esetén pedig enyhébben jelentkezik. Ezzel párhuzamosan a hátam szintén nagyon megfájdul. Ma voltam gastro kontrollon, ahol a gyógyszer adagomat csökkentették, a diétát folytatnom kell, a fájdalmakra pedig azt mondta, hogy gerinc eredetűek, menjek reumatológiára CT vagy MR-re és kezelésre. A gyomorszájam már évek óta érzékeny volt nyomásra, de nem ilyen mértékben, most egy melltartó használata is problémát okoz. A köldököm szintén érzékenyebb volt, még egy övet sem tudtam felvenni, most még egy nadrág is zavar. De ez az erős fájdalom a körülhatárolt területen ezzel a betegség sorozattal jött ki. Gerinc fájdalmaim már 23 éves korom óta vannak, kb. 10 éve volt nyakcsigolya műtétem (V-VII titán rögzítéssel) . Sajnos a reumatológiai kezelések eddig nem segítettek, ugyanis fejfájásos, fejzsibbadásos és szédüléses tüneteim vannak már 12 éve, így a reumatológiai kezelések behatároltabbak. Így inkább más technikákat szoktam igénybe venni, most is azért járok akupunktúrára. Nem igazán tudom elfogadni a gasztros orvos véleményét erről, hogy a gerinc okozza ezeket a fájdalmakat, ezért kérem az Ön segítségét. 

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza hasi panaszok gerinc eredete témában

Kedves Kérdező!

A leírás alapján nem tartom valószínűnek, hogy gerinc eredetűek a panaszai.

Mindazonáltal, mivel igazi okát még nem találták meg szerteágazó panaszainak, érez a hátán is fájdalmat, valamint a nyakcsigolyái sem egészségesek (korábban operálták), indokolt a reumatológus felkeresése és a gerinc röntgen és esetleg az MR elrendelése.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2021. április 18., 10:31; Megválaszolva: 2021. április 20., 16:02
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok
Mitől lehet ez?