Nyaki gerinc lelettel kapcsolatos tanács kérése

Tisztelt Doktornő! Hosszú évek óta szenvedek nyaki panaszoktól, ami egy púp formájában sajnos esztétikai problémát is jelent. Voltam többször reumatológusnál, jártam az Országos Gerincgyógyászati Központban, kaptam injekciókat, jártam masszázsra, gyógytornára... Sokat nem javult a helyzet, sajnos nem foglalkozik érdemben senki ezzel a problémával. Kérném szíves tanácsát, hogy a friss rtg lelet alapján van-e értelme még valahová fordulnom, vagy csak a masszázs és a gyógytorna az egyedüli lehetőség az állapotromlás megakadályozására: A nyaki lordosis a felső harmadban kissé fokozottabb, a kp. harmadban kyphosisba hajlik, az alsó harmadban kiegyenesedett, a cervico-dorsalis átmenet íbe kiegyenesedett. A felső és kp. harmadban enyhe, nagyívű balra konvex scoliosis jött létre. A leírtak miatt a C.II-III. csigolya közötti rés dorsalisan jelzetten szűkebb. A C. IV-V. csigolya közötti rés egyenletesen, mérsékelten szűkebb. A C. V-VI. csigolyák közötti rés egyenletesen, csaknem kp. fokban beszűkült és ventralisan csaknem teljes kapocs jött létre. A proc. uncinatusok és a kisízületek viszonylag épek. A C. VII. csigolya jobb oldali proc. transversusa a szokottnál hoszabb. Csontos nyaki borda egyik oldalon sem ábrázolódik. A lágyrészben sugárgogó körülírt elváltozás nem látható. Vélemény: Gerincdeformitás.Discopathiák- legkifejezettebb eltérés C. V-VI. Ccsigolya között alakult ki ventralis spondylosissal Válaszát ezúton is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza nyaki gerinc rtg témában

Kedves Kérdező!

Önnek a röntgen lelet alapján nyaki gerincén kopásos elváltozásai vannak. Ezeket sebészeti módszerekkel nem tudjuk befolyásolni.

Ha egy problémát nem lehet sebészileg kezelni, maradnak a konzervatív módszerek, úgymint injekciók, masszázsok, gyógytornák, tabletták, manuális és fizikoterápiás kezelések, (amiket ön is kapott) stb., mindig a beteg aktuális állapotától függően. Tapasztalatom szerint a fájdalmak általában kezelhetők, gyógytornával és masszázzsal, szükség esetén adott gyógyszeres és injekciós kezeléssel karbantarthatók az ilyen problémák. Tehát marad a masszázs és a gyógytorna az ön állapotának kezelésére. Csodaszerek sajnos nincsenek és nem szükséges más helyet keresnie a gyógyulásra. Ami az esztétikai szempontot illeti, a már kialakult púpot sajnos nagyon nehéz kezelni, de azért nem egészen lehetetlen. Ha már nem lesz nyaki panasza, csak akkor javaslom ezt a problémát esetleg kezeltetni.

Üdvözlettel

Kérdés: 2021. április 15., 20:13; Megválaszolva: 2021. április 20., 15:58
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok
Mitől lehet ez?