Hirdetés
      • Nyekergő, fájdalmas ízületek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, az utóbbi években figyeltem meg, hogy sokszor úgy érzem, az ízületeim (főként térd, vállak és nyak) nyekeregnek. Ezt szinte hallani is hallom munka közben, amikor csendben a monitor előtt lassan mozgatom a fejemet, nyekereg a nyakam. Természetesen ezzel együtt tudok élni, habár sokszor nagyon zavaró és ahogy telnek a hónapok/évek, egyre "hangosabb" és jellemzőbb. Emellett rendszeresen ropognak is az ízületeim, a leglátványosabban a térdeim és a vállam (csak a bal), de, a nagy lábujjaim egyszerű séta közben is folyamatosan pattognak minden lépésnél (ez nyáron papucsban kifejezetten hallható is). Fájdalmat a lábujjakban, gerinc környékén és a bal vállamban szoktam érezni, tompa, diszkomfortábilis, nyomasztó érzés, mintha sosem találná a helyét, néha benyilal. Természetesen ezek nem életbevágó panaszok, ezért jelen körülmények közt nem szeretném ezzel terhelni az egészségügyet, de az idő haladtával úgy érzem, a panaszok lassan, de biztosan erősödnek és romlik a helyzet. Fontos információ lehet még, hogy a rendszeres éves vérvételek eredménye (nagy labor vizelettel) minden esetben hibátlan, az egyetlen rendszeres eltérés a némiképp magasabb húgysav, ez legutóbb 439 umol/L volt. Változatosan táplálkozom, aktív életet élek és rendszeresen mozgok. Egyetlen ismert betegségem az allergia (inhalatív + tejfehérje, tojásfehérje). Van esetleg bármi, ami mindezeket okozhatja és amire érdemes odafigyelnem, esetleg valami, amivel javíthatok a helyzeten? Vagy ilyen panaszokkal szükséges inkább a reumatológiai szakrendelés mihamarabbi felkeresése? Megtisztelő válaszát és segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Puskás Réka válasza a magas húgysavszint témában

        Kedves Kérdező! A nyaki nyekergés és ízületi kattogás általában nem tökéletes ízületi mozgáspályákra utal. Nem veszélyes állapot, amíg nem fájdalmas. Ezért is érzi, úgy, mintha nem lennének a dolgok a helyükön. A magasabb húgysavszint anyagcsere problémára utal és a későbbiekben okozhat majd köszvénybetegséget vagy más belgyógyászati problémát is. A magasabb húgysavszintre gyógyszert szoktunk írni, ezzel nyugodtan keresheti a háziorvosát is. A kattogás, egyéb mozgásszervi panaszok miatt érdemes gyógytornászt felkeresnie aki a mozgató rendszer harmóniájának visszaállításában tud segíteni. Ha a háziorvosa úgy látja, hogy szükséges, elküldni majd reumatológushoz vagy ortopédushoz is. Mindez nem sürgős, ráér a járvány után foglalkozni vele. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. augusztus 31., 14:35; Megválaszolva: 2020. szeptember 04., 15:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: