Hirdetés
      • Spondylolisthesis L5/S1 bulging disc

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.Puskás Réka! 2019. augusztusa óta fáj a derekam rövid séták közben is megkellett állnom valamint a lábamba a jobb combomba is kisugárzott akkor már lekellett ülnöm hogy tudjak tovább sétálni. Októberben voltam röntgenen, februárban CT-n a mellékelt képen küldeném a CT-m eredményét, sajnos a koronavírus miatt az időpontomat törölték a Reumatológián, és szeretném tudni hogy mit jelent az eredményem. (26 éves 172 cm magas 140 kg-s vagyok). Szeretném tudni, hogy ezzel a problémával tanácsos-e gyerek vállaláson gondolkodni? Az alábbi vélemény szerepel a röntgenen Spondylisthesis L5. S1 erre kapható-e személyi jövedelem adó kedvezményhez igazolás? Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Puskás Réka válasza a csigolya elcsúszás témában

        Kedves Kérdező! A CT eredménye szerint önnek az első keresztcsonti csigolyája nem nőtt össze a keresztcsont többi részével. Ezen kívül két porckorongja kismértékben károsodott, az egyik , az LV-SI nevű feletti LV csigolya egy kicsit előre is csúszott az alatta levőhöz képest. Ez a spondylolisthesis. Valószínűleg az ön esetében ez egy kezdődő kilazulás jele, itt a kilépő ideggyökök helye is kicsit szűkebb, mert egy kis meszesedés is kialakult már. Az LIV-V magasságban csak egy kicsike csontkinövés szűkíti a teret. Ezek az elváltozások felelősek lehetnek a panaszaiért. A gerince miatt feltétlen stabilizáló tornát kellene kezdenie és sajnos testsúlycsökkentés is nagyon fontos lenne, mert ez a testsúly már határozottan rontja a gerinc stabilitását. Gyermekvállaláson mindig tanácsos gondolkodni, a gerincprobléma önmagában nem akadálya a gyermekvállalásnak. Legjobb lenne, ha fogyna, stabilizáló tornát végezne gyógytornásszal és csak ezt követően vállalna gyermeket. Úgy tudom, hogy a spondylolisthesis matt nem jár SZJA kedvezmény. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. március 31., 21:44; Megválaszolva: 2020. április 14., 17:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: