Spondylolisthesis L5/S1 bulging disc

Tisztelt Dr.Puskás Réka! 2019. augusztusa óta fáj a derekam rövid séták közben is megkellett állnom valamint a lábamba a jobb combomba is kisugárzott akkor már lekellett ülnöm hogy tudjak tovább sétálni. Októberben voltam röntgenen, februárban CT-n a mellékelt képen küldeném a CT-m eredményét, sajnos a koronavírus miatt az időpontomat törölték a Reumatológián, és szeretném tudni hogy mit jelent az eredményem. (26 éves 172 cm magas 140 kg-s vagyok) . Szeretném tudni, hogy ezzel a problémával tanácsos-e gyerek vállaláson gondolkodni? Az alábbi vélemény szerepel a röntgenen Spondylisthesis L5. S1 erre kapható-e személyi jövedelem adó kedvezményhez igazolás? Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Puskás Réka válasza csigolya elcsúszás témában

Kedves Kérdező!

A CT eredménye szerint önnek az első keresztcsonti csigolyája nem nőtt össze a keresztcsont többi részével. Ezen kívül két porckorongja kismértékben károsodott, az egyik , az LV-SI nevű feletti LV csigolya egy kicsit előre is csúszott az alatta levőhöz képest. Ez a spondylolisthesis. Valószínűleg az ön esetében ez egy kezdődő kilazulás jele, itt a kilépő ideggyökök helye is kicsit szűkebb, mert egy kis meszesedés is kialakult már. Az LIV-V magasságban csak egy kicsike csontkinövés szűkíti a teret. Ezek az elváltozások felelősek lehetnek a panaszaiért.

A gerince miatt feltétlen stabilizáló tornát kellene kezdenie és sajnos testsúlycsökkentés is nagyon fontos lenne, mert ez a testsúly már határozottan rontja a gerinc stabilitását. Gyermekvállaláson mindig tanácsos gondolkodni, a gerincprobléma önmagában nem akadálya a gyermekvállalásnak. Legjobb lenne, ha fogyna, stabilizáló tornát végezne gyógytornásszal és csak ezt követően vállalna gyermeket. Úgy tudom, hogy a spondylolisthesis matt nem jár SZJA kedvezmény.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2020. március 31., 21:44; Megválaszolva: 2020. április 14., 17:00
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolyaelcsúszás
Tisztelt Doktornő! A lumbalis gerinc kétirányú felvételem szerint,mely 2019.05.31-én készült az L.V csigolya a felettes gerincoszloppal együtt az...
Gerinc L.V. csigolya
Kedves Doktornő! 110kg súlyú, 187cm magas, 62 éves férfi vagyok. Évek óta zsibbadnak a lábujjaim és a lábujjak alatti talppárna rész. Tükörsima...
Sugárzó derékfájdalom
Tisztelt Doktornő! A derekem már régóta fáj,de 2 hónappal ezelőtt a fájdalmat már a csípőmben,és a jobb lábamban egészen a térdemig...
spondylolisthesis
Tisztelt Doktor Úr! A 16- éves fiamnak a RTG - leletén ez szerepel: Spondylolisthesis LV- SI között.Javasolt: Ágyéki gerinc izomzat erősítése...
Csigolyafájdalom - nem használ a...
Tisztel doktor úr! Én egy 21 éves tanuló vagyok az problémám az hogy 2004-be rosszul ugrottam a medencébe és hátra hajlott a derekam és nagyot...