L.V.-S.I. kétoldali spondylolsys, nagyfokú spondylolisthesis

Kedves Doktornő! Otthoni baleset következtében fokozódtak a már régóta meglévő a gerinc problémám tünetei, röntgen felvétel készült, melynek értékelése az alábbi. Lelet: Ágyéki gerinc kétirányú felvétele + L-S átmenet kiegészítő oldalirányú felvétele: A lordosis kiegyenesedett; az L-S szöglet közepesen fokozott; az L.V. csigolya a felette lévő csigolyasorral az S.I.-en 16 mm-rel ventral felé csúszott helyzetben van, egyértelműen ábrázolódik az L.V.-S.I. interarticularis régiójában a kétoldali spondylisis; a középső-alsó szakaszon kisfokú torsió alakult ki. A mésztartalom megfelelő. Az L-V. corpus a fent leírtak miatt alsó harmadában dorsai felés háromnegyedére ellapult, egyébként a corpusok magassága normális. Az L.V.-S.I. közti rés nagyfokban beszűkült, vetületében vacuumjelek vannak, a zárólemezek scleroticusak. A többi rés távolsága normális. Factura nem ábrázolódik. Peremszéli felrakódás nem látható. Az L-S átmenetben a kisizületek környezetében mérs. fokú hyperostosis van, illetve ebben a magasságban a porc Mk. o. az SI izület felső harmadában rés-szűkület, ízfelszini sclerosis van. Vélemény: L.V.-S.I. között kétoldali spondylolsys, nagyfokú spondylolisthesis, L.V.-S.I. között discopathia kifejezett deg. eltérésekkel. Következményes mérsékelt gerinc deformitás és SI izületi legalább mérs. fokú deg. eltérések. Fractura nem ábrázolódott. Összehasonlítva 2008.05.21-i felvételekkel: A lysis még egyértelműbben ábrázolódott, a listhesis mértéke növekedett (12mm-ről 16mm-re) ; a következményes discopathia és deg. eltérések rad. jelei kifejezettebbé váltak. További saját háttér információ: 31 éve állapítottak meg először kb. 8-10mm csigolyaelcsúszást. Műtéti rögzítést („csavarozást”) javasoltak, de akkoriban ezek a műtétek számos esetben nem segítettek vagy esetleg rontottak a helyzeten, így nem vállaltam azt. Azóta eltelt időben időnkénti fizioterápiás kezelés és gerinctorna mellett megtanultam együtt élni a problémámmal, korábban még aktívan sportoltam is mellette. Megjelent kisebb fokú lábujj zsibbadás is a bal lábamon (a nagyujj melletti ujj) , mint új tünet, de nem állandóan, csak hosszabb fekvés következtében alakul ki. Kérdéseim: A háziorvostól tól kérek beutalót reumatológiára… mire számíthatok? Mennyire veszélyes az elcsúszás mértéke, gerinctornával csökkenthető-e az elcsúszás ill. megszüntethető-e a lábujj zsibbadás? Fenntartható/stabilizálható-e hosszabb távon ez az állapot műtét nélkül? Előre is köszönöm a válaszát, segítségét.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza spondylolisthesis témában

Kedves Kérdező!

A 16 mm-es elcsúszás önmagában nem nagyon veszélyes, de a korábban ismert állapothoz képest azért kétszeresére növekedett. Egy röntgen kép alapján még nem lehet megalapozott döntést hozni. Általában megfelelő gyógytornával karbantartható ez az állapot, a romlása megelőzhető, bár lényeges és mérhető változás az elcsúszásban valószínűleg nem fog bekövetkezni. Az újonnan megjelent lábujj zsibbadás sajnos jelenthet ideggyöki nyomást is. Az a lényeg, hogy a reumatológus majd megvizsgálja és valószínűleg kér egy gerincsebészeti véleményt is (amennyiben úgy látja, hogy van ideggyöki nyomásra utaló jele) . A gerincsebész fog tudni javaslatot tenni a műtét szükségességére. Manapság már nem javaslunk műtétet olyan esetben, amikor még van lehetőség konzervatív úton is a javulásra, tehát először mindenképpen gyógytornával , és egyéb kiegészítő kezelésekkel kell próbálkozni. Így interneten keresztül egyelőre úgy gondolom, hogy valószínűleg lehet stabilizálni az állapotát és hosszabb távon is elkerülhető lehet a műtét.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2020. március 29., 15:20; Megválaszolva: 2020. április 02., 17:21
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok
Mitől lehet ez?