Hirdetés
      • Többszörös lábszártörés - tünetmentesség, szakmaválasztás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Cím! A fiam május 21-én tölti 19. életévét, ám tavaly április 12-én sajnálatos motorbalesetet szenvedett (A1: 125 cm3-ig szóló jogsija van). Ennek következtében a jobb alsó lábszárán (főleg bokakörnyékén) többszörös nyílt, a bal lábszárán szintén többszörös törés keletkezett. Emellett akkor agyrázkódása, és több más testrészén zúzódásos sérülései is voltak. A jobb lábán még aznap egy 4 órás műtétet végeztek. Ennek folyományaként több csavarral, húzódróttal és karmos lemezzel rögzítették a törött csontokat. Másnap ugyanez a műtét lezajlott a másik lábszárán is. Aztán 6 hét fekvőgipsz, 6 hét járógipsz következett. Nagyjából 8 hét gyógytornával jutottunk el odáig, hogy legalább a bal lábát fokozatosan és minimális érzékenység mellett tudta terhelni. A gyógytorna 5. hónapjának a végén jártunk ott, hogy már a jobb lábát is tudta, merte terhelni. Most február 17-én voltunk újabb vizsgálatokon. A kezelőorvosa azt közölte velünk, hogy a bal lábából legkésőbb a nyári szünidő elején el kellene távolítani a még bennlevő „külső” rögzítő eszközöket, azaz a bennlevő tűződrótot és a karmos lemezt, és mérlegelendő a másik lábszárból is a rögzítők eltávolítása. (A 8 csavart már kivették a bokájából a gipszeltávolításokkor.) Mennyiben vetheti vissza vagy mennyivel segítheti elő a fiam gyorsabb gyógyulását a kivétel vagy annak eltolása, elmaradása? Jelenleg érettségire készül. Bár korábban négy szakma közül szeretett volna választani (bolti eladó, pincér, szakács, pék), de most tanácstalan. Ön szerint az előbb felsorolt szakmák tényleg teljesen felejtősek a számára vagy van esély arra, hogy hosszabbtávon is bírná a lába a sokszor 8-12 órás álló, ill. járó munkát? (Hiszen egy ember általában nem 1-2 évre, hanem lehetőleg egész életére tanulja a szakmát, ill. szeretné végezni az azzal kapcsolatos munkát.) A válaszát előre köszönöm!

        Dr. Holnapy Gergely válasza a bokatörés témában

        Tisztelt Uram! A kérdéseit sorra véve válaszolok. A törés rögzítésére alkalmazott fémanyagok eltávolítása jellemzően nem sürgető feladat, azok választott időpontban távolítandók el. Amennyiben ezek a rögzítőanyagok a feladatukat betöltötték, vagyis a törés átépült, úgy funkciójuk megszűnt. Kivételük nem gyorsítja és nem is lassítja a gyógyulást. Egy esetben lehet sürgető az eltávolításuk, ha valamelyik csavar ízületbe ér. Ez esetben azonban vélhetően már eltávolításra kerültek volna korábban. A szakma választás ennél összetettebb kérdés. Alapvetően egyik felsorolt foglalkozás sem ülőmunka. A csonttörés átépülése után annak teherbírása megegyezik a sérülést megelőző állapotéval. Azonban ha a sérülés ízületbe hatoló volt, -és leírása szerint ez valószínűsíthető-, úgy az ízület teljes gyógyulása, a porcfelszínek "lépcsőképződés" nélküli átépülése nem várható. Ez minden bizonnyal idő előtti ízületi porckopáshoz vezet, amit az álló munka tovább ronthat. A távolabbi funkció megítélése nem egyszerű feladat, ez csak a törés utáni Röntgen-felvételek és a jelenlegi mozgásfunkció függvényében sejthető. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.


        Kérdés: 2020. február 22., 10:19; Megválaszolva: 2020. március 13., 00:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: