Többszörös lábszártörés - tünetmentesség, szakmaválasztás

Tisztelt Cím! A fiam május 21-én tölti 19. életévét, ám tavaly április 12-én sajnálatos motorbalesetet szenvedett (A1: 125 cm3-ig szóló jogsija van) . Ennek következtében a jobb alsó lábszárán (főleg bokakörnyékén) többszörös nyílt, a bal lábszárán szintén többszörös törés keletkezett. Emellett akkor agyrázkódása, és több más testrészén zúzódásos sérülései is voltak. A jobb lábán még aznap egy 4 órás műtétet végeztek. Ennek folyományaként több csavarral, húzódróttal és karmos lemezzel rögzítették a törött csontokat. Másnap ugyanez a műtét lezajlott a másik lábszárán is. Aztán 6 hét fekvőgipsz, 6 hét járógipsz következett. Nagyjából 8 hét gyógytornával jutottunk el odáig, hogy legalább a bal lábát fokozatosan és minimális érzékenység mellett tudta terhelni. A gyógytorna 5. hónapjának a végén jártunk ott, hogy már a jobb lábát is tudta, merte terhelni. Most február 17-én voltunk újabb vizsgálatokon. A kezelőorvosa azt közölte velünk, hogy a bal lábából legkésőbb a nyári szünidő elején el kellene távolítani a még bennlevő „külső” rögzítő eszközöket, azaz a bennlevő tűződrótot és a karmos lemezt, és mérlegelendő a másik lábszárból is a rögzítők eltávolítása. (A 8 csavart már kivették a bokájából a gipszeltávolításokkor.) Mennyiben vetheti vissza vagy mennyivel segítheti elő a fiam gyorsabb gyógyulását a kivétel vagy annak eltolása, elmaradása? Jelenleg érettségire készül. Bár korábban négy szakma közül szeretett volna választani (bolti eladó, pincér, szakács, pék) , de most tanácstalan. Ön szerint az előbb felsorolt szakmák tényleg teljesen felejtősek a számára vagy van esély arra, hogy hosszabbtávon is bírná a lába a sokszor 8-12 órás álló, ill. járó munkát? (Hiszen egy ember általában nem 1-2 évre, hanem lehetőleg egész életére tanulja a szakmát, ill. szeretné végezni az azzal kapcsolatos munkát.) A válaszát előre köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza bokatörés témában

Tisztelt Uram!

A kérdéseit sorra véve válaszolok.

A törés rögzítésére alkalmazott fémanyagok eltávolítása jellemzően nem sürgető feladat, azok választott időpontban távolítandók el. Amennyiben ezek a rögzítőanyagok a feladatukat betöltötték, vagyis a törés átépült, úgy funkciójuk megszűnt. Kivételük nem gyorsítja és nem is lassítja a gyógyulást. Egy esetben lehet sürgető az eltávolításuk, ha valamelyik csavar ízületbe ér. Ez esetben azonban vélhetően már eltávolításra kerültek volna korábban.

A szakma választás ennél összetettebb kérdés. Alapvetően egyik felsorolt foglalkozás sem ülőmunka. A csonttörés átépülése után annak teherbírása megegyezik a sérülést megelőző állapotéval. Azonban ha a sérülés ízületbe hatoló volt, -és leírása szerint ez valószínűsíthető-, úgy az ízület teljes gyógyulása, a porcfelszínek "lépcsőképződés" nélküli átépülése nem várható. Ez minden bizonnyal idő előtti ízületi porckopáshoz vezet, amit az álló munka tovább ronthat.

A távolabbi funkció megítélése nem egyszerű feladat, ez csak a törés utáni Röntgen-felvételek és a jelenlegi mozgásfunkció függvényében sejthető.

Üdvözlettel:

Holnapy Gergely dr.

Kérdés: 2020. február 22., 10:19; Megválaszolva: 2020. március 13., 00:15
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Bokaszalag-szakadás - 14 hónapnál...
Tisztelt Válaszadó! A 15 éves fiamnak 2018. december 13-án, a délutáni fociszakkörön a viszonylag jó időjárást kihasználva kint végezték a...
Kettős bokatörés, teljes...
Tisztelt Válaszadó! Marcinak hívnak, 17 éves leszek május végén és 9 éve focizom. (175cm/86kg) 2020. január 15. A klubom felnőtt csapatának...
Bokatores 80 evesnel
Udvozlom. Anyukam 80 eves, rovid agyi verkeringesi rendellenesseg miatt elesett,eltort a bokaja. Cegledi korhazba vitte a mento, ahol ellattak,rontgen, gipsz.3...
Karmos lemez eltávolítás bokából
Tisztelt dr úr! Kb 1 éve volt bokatörésem külső belső, a lemezeltávolítás esedékes lenne. Kérdezném mire számitsak. Altatás, fájdalom...
Bokatörés
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Dec. 17-én eltörtem a bokámat, de szerencsére úgy tűnik, hogy jól halad a regeneráció. Amit viszont furcsállok, hogy a...