Kettős bokatörés, teljes szalagszakadás - előzményekkel

Tisztelt Válaszadó! Marcinak hívnak, 17 éves leszek május végén és 9 éve focizom. (175cm/86kg) 2020. január 15. A klubom felnőtt csapatának vezetője részéről az a megtiszteltetés ért, hogy ezen a napon a felnőttek között léphettem pályára, mégpedig már az első félidő hajrájában csereként. Aztán a mérkőzés 75-80. perce környékén egy nagyon durva becsúszásnak lettem szenvedő alanya, melynek következtében azonnal éreztem, hogy nagyon nagy a baj, hisz irracionálisan mozog a csont a jobb bokámban. A kórházi vizsgálatokat követően megállapítást nyert, hogy sajnos a jobb külső- és belső bokám eltört (ráadásul a külső bokám szilánkosan) és emellett mindhárom szalag elszakadt. Még aznap megoperáltak. Jelenleg fekvőgipszet viselek, amit február 28-án vesznek le. A törött csontokat csavarokkal és lemezekkel rögzítették. A lemezkivételre az orvosi előrejelzés alapján sor kerülhet már akár február 28-án, míg a csavarkivételre várhatóan 9-12 hónap múlva lehet szó. Jelenleg a hosszútávú gipszelés miatt fennálló trombózis veszély miatt szteroid típusú gyulladáscsökkentő injekciót kapok naponta. A jelen sérülésemet 2017.03.06-án és 2018. január 21-én megelőzte egy-egy részleges külső bokaszalag-szakadás, majd 2018. augusztus 18-án egy elmozdulás nélküli külső bokatörés (szárkapocscsont) és ezzel egyidejűleg bekövetkező részleges külső bokaszalag-szakadás is. A jelenlegi sérülésem súlyosabb „visszaköszönésében” mennyire játszhat közre a 3 korábbi sérülésem (már, hogyha egyáltalán lehet köztük összefüggés)? A jelen sérülésemből várhatóan mennyi idő alatt jöhetek annyira helyre, hogy a focihoz visszatérhessek? Egyáltalán az elmúlt nagyjából 3 évben bekövetkezett sérülések után mi legyen a versenysporttal? (Ezt kérdezem annak ellenére, hogy lennének még focival kapcsolatos céljaim.) A tisztelt válaszadó mélységesen megtisztelő válaszát előre köszönöm! egy focihoz visszatérni vágyó 17 éves tinédzser

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza bokatörés témában

Tisztelt Uram!

A leírása szerint "nagyon durva becsúszás" következtében sérült, így a boka korábbi sérülései vélhetően nem játszottak szerepet a jelen sérülés létrejöttében, és annak súlyosságában.

Bár a pontos sérülést Röntgen felvételen nem láttam, de nem tartom valószínűnek, hogy a korábbi műtét 6 hetes korában fémeltávolításra (lemezkivételre) sor kerülne.

A fokozott trombózis veszély (sérülés és a gipszrögzítés következményeként) miatt valószínűleg kis molekulasúlyú heparin injekciót kap, a gipszrögzítés ideje + egy hét időtartamra.

Nem-szteroid gyulladáscsökkentőt a fájdalomcsillapítás és sérülés következtében kialakult vérömleny felszívódásának elősegítése céljából, inkább szájon át szedhető gyógyszer formájában kap. Ezt jellemzően nem adjuk injekcióban tartósan.

Klinikai vizsgálat és Röntgen-felvétel hiányában a felépülésének idejét csak hozzávetőlegesen lehet megadni, ez 6-12 hét közt van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ekkor alkalmas a versenysporthoz való visszatéréshez is. Amennyiben a teljes gyógyulás létrejön, úgy a teljes funkció és terhelhetőség a végtag rögzítettségi idejének (amíg nem tudja a hétköznapi aktivitásban teljes értékűen használni) kb kétszerese.

A sportolás egészséges, ugyanakkor a versenysport már nem az. Azt azonban Önnek kell eldöntenie, hogy a teljes gyógyuláskor visszatér-e a versenysporthoz.

Üdvözlettel:

Holnapy Gergely dr.

Kérdés: 2020. február 14., 19:23; Megválaszolva: 2020. február 24., 22:55
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Többszörös lábszártörés -...
Tisztelt Cím! A fiam május 21-én tölti 19. életévét, ám tavaly április 12-én sajnálatos motorbalesetet szenvedett (A1: 125 cm3-ig szóló...
Bokaszalag-szakadás - 14 hónapnál...
Tisztelt Válaszadó! A 15 éves fiamnak 2018. december 13-án, a délutáni fociszakkörön a viszonylag jó időjárást kihasználva kint végezték a...
Bokatores 80 evesnel
Udvozlom. Anyukam 80 eves, rovid agyi verkeringesi rendellenesseg miatt elesett,eltort a bokaja. Cegledi korhazba vitte a mento, ahol ellattak,rontgen, gipsz.3...
Karmos lemez eltávolítás bokából
Tisztelt dr úr! Kb 1 éve volt bokatörésem külső belső, a lemezeltávolítás esedékes lenne. Kérdezném mire számitsak. Altatás, fájdalom...
Bokatörés
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Dec. 17-én eltörtem a bokámat, de szerencsére úgy tűnik, hogy jól halad a regeneráció. Amit viszont furcsállok, hogy a...