Bokatores 80 evesnel

Udvozlom. Anyukam 80 eves, rovid agyi verkeringesi rendellenesseg miatt elesett,eltort a bokaja. Cegledi korhazba vitte a mento, ahol ellattak,rontgen, gipsz.3 hete fekvogipsze van. Tegnap kontrollon volt, de az orvos nemhogy ujra rontgenezte volna, de ra se nezett, es csak annyit mondott meg 4 het fekvogipsz, tehat ez marad ami volt. Kerdeznem ez normalis e. Ralephet e a fekvogipszre? A "kezeloorvos" szerint enyhen igen. Nem tudom mit tehetnek, keressek e masik korhazat, ahol pl. Konnyitett gipszet kapna, vagy tenyleg neki a fekvogipsz jobb, es hagyjuk igy gyogyulni? Felek hogy nagyon legyengul mivel nem tud mozogni. Az ambulans lapon annyira nincs semmi irva a toresrol, hogy pl bal bokatorest ir, mikozben a jobb bokaja van gipszelve (torve) Koszonom valaszat

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza bokatörés témában

Tisztelt Hölgyem!

A sérülést követően felkerülő gipszrögzítés, amely a köznyelvben "fekvőgipsz", az nem terhelhető, ráállni tilos! A sérülést követően, még a gipszrögzítés felhelyezése után is lehet további bevérzés a törési résben, így a végtag a rögzítést követően tovább duzzadhat, ezért jellemzően a gipsz nem "körkörösen" rögzíti a törést, a gipszsín pusztán gézpólyával körbepólyázott.

Amit a köznyelv "járógipsznek" nevez, az a törés bevérzése okozta duzzanat szűntével felhelyezett, járósarokkal ellátott körkörös gipsz. Ez már a gipsz kiszáradást követően -ellentétes orvosi utasítás hiányában- terhelhető.

Édesanyja konkrét esetében, a beteg vizsgálata és a Röntgen megtekintése nélkül felelősséggel nyilatkozni nem lehet.

Ugyanakkor ha az ellátás tekintetében kétsége merül fel, úgy érdemes konzultálnia egy másik traumatológus vagy ortopéd sebésszel. Ehhez azonban az elsődleges ellátó kórháztól kérje ki a RTG felvételeket CD-n (ezt jellemzően a radiologiai osztályok kérésre CD-re kiírják, maximum a CD árát kérik el öntől) . Vélhetően friss Röntgen felvételre is szükség lesz, ennek összehasonlítása a sérülést követő felvételekkel a további kezelést nagyban befolyásolhatja.

Az alsó végtagi sérült betegek, lehetőség szerinti mihamarabbi mobilizálása elengedhetetlen, a további szövődmények megelőzése céljából. 80 év körüli betegeknél azonban illúzió azt gondolni, hogy segédeszközök segítségével a sérült végtagot tehermentesíteni képesek lennének. Ilyen körülmények között ha édesanyjánál járógipsz felhelyezését követően, lakáson belül segédeszközzel (pl. járókeret) mobilissé válik, úgy a sérülés gyógyulásáig ezzel meg kell elégedni. Ezt követően a rehabilitáció, a sérülést megelőző mozgásaktivitás elérése -amennyiben lehetséges-, további hosszú heteket ill. hónapokat vehet igénybe.

Üdvözlettel:

Holnapy Gergely dr.

Kérdés: 2020. január 04., 19:05; Megválaszolva: 2020. január 08., 22:08
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Többszörös lábszártörés -...
Tisztelt Cím! A fiam május 21-én tölti 19. életévét, ám tavaly április 12-én sajnálatos motorbalesetet szenvedett (A1: 125 cm3-ig szóló...
Bokaszalag-szakadás - 14 hónapnál...
Tisztelt Válaszadó! A 15 éves fiamnak 2018. december 13-án, a délutáni fociszakkörön a viszonylag jó időjárást kihasználva kint végezték a...
Kettős bokatörés, teljes...
Tisztelt Válaszadó! Marcinak hívnak, 17 éves leszek május végén és 9 éve focizom. (175cm/86kg) 2020. január 15. A klubom felnőtt csapatának...
Karmos lemez eltávolítás bokából
Tisztelt dr úr! Kb 1 éve volt bokatörésem külső belső, a lemezeltávolítás esedékes lenne. Kérdezném mire számitsak. Altatás, fájdalom...
Bokatörés
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Dec. 17-én eltörtem a bokámat, de szerencsére úgy tűnik, hogy jól halad a regeneráció. Amit viszont furcsállok, hogy a...