Bokaszalag-szakadás - 14 hónapnál régebbi (tinédzser)

Tisztelt Válaszadó! A 15 éves fiamnak 2018. december 13-án, a délutáni fociszakkörön a viszonylag jó időjárást kihasználva kint végezték a gyakorlatokat és végén pedig egymás közt játszottak is egy meccset. (Érdemes tudni, hogy itt nem kizárólag egy osztályról, hanem egy évfolyamról /három osztály/, és ezen belül is fiúkról volt szó. A lányoknak röplabdaszakkör volt ugyanakkor.) A meccs hevében egy rossz talajfogást követően kiment a bokája. Két társa bekísérte a tornatermi öltözőfolyosóra, ahol két padot összetoltak és oda fektették le és a lába alá két vastag pulóvert tettek be és elmentek szólni az iskolaorvos asszisztensének, e közben a szakkört vezető edző/tanár hívta a mentőket, majd engem is. (Egyébként egykori osztálytársam és máig nagyon jó haverom az illető sportember/pedagógus) Pont akkor értem oda az iskolához, amikor a mentősök már hozták ki a fiamat. Beszéltem pár szót a betegápolóval, mentőorvossal. Annyit mondtak, hogy bokaficam, bokarándulás gyanúja merülhet fel a gyerekemnél. A sérülés körülményeit a pedagógustól és osztálytársaktól tudtam meg, majd a kórházban kiderült, hogy részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. A szakadás mértéke meghaladta a 15%-ot, így sajnos műteni kellett, amire másnap reggel került sor. Aztán 1 hét fekvő-, 3 hét járógipsz és 8 hét bokarögzítő következett. Ezt követte a nagyjából 2 hónapos gyógytorna. Március közepén közölték, hogy teljesen rendbe jött a bokája. Sajnos azonban erősebb igénybevétel (tesi óra, sportszakkör) után mindmáig feldagad és fáj neki a bokája. Az orvosok nem tudnak mit tenni, mert mint mondják, nem találnak semmi elváltozást a bokáján. Ha ilyen van, akkor 1-2 napig lehetőleg pihentesse. Csakhogy, ha hétfőn van tesi órája vagy éppen kedden sportszakköre, akkor ezt nem tudja megtenni, mert akkor nagyon sok lenne az iskolai kimaradása. Próbálkoztunk már azzal, hogy legalább az ilyen igénybevételeknél vegye fel a bokarögzítőt. Ez nagymértékben bevált, de sajnos sem az orvos nem támogatja, sem a testnevelés tanára nemigen engedi meg ennek órán történő viselését. Próbáltuk fáslizással is, de az nem vált annyira be, mint a bokarögzítő. A feleségem, a fiam és én is attól tartunk, hogy a rendszeres és erőteljesebb igénybevétel miatt bármikor újra megsérülhet a bokája. Ön szerint mi okozhatja, hogy erősebb terhelésnél újra és újra jelentkeznek a panaszok? A testnevelés órákra valamint a sportszakkörökre vonatkoztatva, a boka kíméletét előidéző bokarögzítő ideiglenes viselésének támogatása és ajánlása elől miért zárkózik ilyen módon el az orvos és a tanár/szakkörvezető? Jogos lehet-e az a félelmünk, amely az újra sérülés veszélyére vonatkozik? Hozzátartozik a teljességhez, hogy a fiam diabéteszes, és magas vérnyomásos. A válaszát előre is köszönöm! egy szülő (40)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza bokatörés témában

Tisztelt Uram!

A bokarögzítő tartós viselése a sérülés gyógytartamát követően azért nem javasolt, mert az a boka mozgástartományát beszűkíti, ezzel az azt mozgató izmokat gyengíti. Ez a boka stabilitását hosszú távon rontja.

A magas vérnyomás önmagában nem, azonban a diabetes a gyógyhajlamot befolyásolhatja. Ugyanakkor a gyermek fiatal életkora miatt ez még nem valószínűsíthető a tartós panaszok okaként. Felmerül annak a lehetősége, hogy a bokaszalag sérüléssel egyidejűleg más társsérülése is keletkezett, amire esetleg idáig nem derült fény.

Szóba jön ilyen esetben MR vizsgálat szükségessége, amelynél az ugróízületek porcfelszíne is megítélhető, az esetleges társsérülés láthatóvá válhat.

Üdvözlettel:

Holnapy gergely dr.

Kérdés: 2020. február 16., 07:35; Megválaszolva: 2020. február 24., 23:32
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Többszörös lábszártörés -...
Tisztelt Cím! A fiam május 21-én tölti 19. életévét, ám tavaly április 12-én sajnálatos motorbalesetet szenvedett (A1: 125 cm3-ig szóló...
Kettős bokatörés, teljes...
Tisztelt Válaszadó! Marcinak hívnak, 17 éves leszek május végén és 9 éve focizom. (175cm/86kg) 2020. január 15. A klubom felnőtt csapatának...
Bokatores 80 evesnel
Udvozlom. Anyukam 80 eves, rovid agyi verkeringesi rendellenesseg miatt elesett,eltort a bokaja. Cegledi korhazba vitte a mento, ahol ellattak,rontgen, gipsz.3...
Karmos lemez eltávolítás bokából
Tisztelt dr úr! Kb 1 éve volt bokatörésem külső belső, a lemezeltávolítás esedékes lenne. Kérdezném mire számitsak. Altatás, fájdalom...
Bokatörés
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Dec. 17-én eltörtem a bokámat, de szerencsére úgy tűnik, hogy jól halad a regeneráció. Amit viszont furcsállok, hogy a...