Hirdetés
      • Kettős lábszár-bokatörés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Válaszadó! A családunk mindig is sportszerető és sportoló család volt. A testvéreim és én is sportoltunk. Jómagam mai napig öregfiúk csapatban focizok. Kétszer volt eltörve a bokám. Bár igaz, hogy nem ugyanaz. Szerencsére egyiket sem kellett műteni. A bonyodalom ott kezdődik, hogy a nagyobbik (18) fiamnak 2018. november 25-én egy szerencsétlen becsúszást követően kettős bokatörése lett, amit 8 csavarral és 1 karmos lemezzel rögzítettek. A csavarok közül kettőt a fekvőgipsszel (2019.01.07.), majd négyet pedig a járógipsz lekerülésével (2019.02.15) egyidejűleg került kivételre. A karmos lemezt viszont akkor nem távolították el a bokájából, ennek ellenére elkezdhette az edzéseket és március 23. napja óta játszik is. A legutóbbi kontrollon (2020. február 12.) azt közölte velünk az orvos, hogy immáron a karmos lemezt és a még bent levő csavarokat is el kellene távolítani. Mivel a gyerek panaszmentes és fél ettől az egésztől, így tanácstalanok vagyunk a nejemmel. Milyen problémákat okozhat a csavarok és a lemezeltávolítás elutasítása? Nem áll-e fenn a veszélye, hogy egy ilyen műtétet követően könnyebben újra sérülhet? Egyáltalán egy kb. féléve ilyen körülmények között versenyszinten sportoló gyereknél milyen kihagyással járna egy ilyen műtét megtartása? A válaszát előre is köszönöm! egy fia egészségéért aggódó 4 gyermekes szülő

        Dr. Holnapy Gergely válasza a fémkivétel ideje témában

        Tisztelt Uram! Bár a csonttörések belső rögzítésének (csavaraok, lemezek, szegek) van időbeli protokollja, hogy minimum mennyi ideig szükséges, és maximum mennyi ideig javasolt benntartani ezen fémanyagokat, ugyanakkor a törés típusa, a csonttörés melletti társsérülések (egyéb csont törése, lágyrész sérülés, nyílt törés, stb) és a beteg általános belgyógyászati állapota nagyban befolyásolja ezeket. Továbbá, a csont gyógyulása során is felmerülhetnek olyan körülmények, amelyek a fémanyag idő előtti eltávolítását, vagy tervezett időn túli benthagyását teszik szükségessé. A fia esetében, tekintve hogy a sporthoz visszatért, visszatérhetett, feltételezem hogy a törés gyógyulása ideálisan zajlott. A karmoslemez eltávolítása a csontot nem gyengíti el, a seb gyógyulása (kb 2 hét) után a gyermek sportolhat. Amennyiben a lágyrészviszonyok engedik, úgy a külbokát rögzítő lemez eltávolítása nem sürgető. De ha a gyermek vékony testalkatú, úgy elképzelhető hogy belülről a bőr alatti szöveteket és a bőrt is nyomja a karmoslemez és a csavarjai. Esetleg pont egy külbokát érintő tompa sérülésnél (rúgás, vagy akár a labda) a lágyrészek károsodhatnak. Ilyen fiatal életkorban egészen biztosan nem javasolható a fémanyag időn túli, tartós benntartása. A kivétel időpontja azonban tervezhető, és nem sürgető. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.


        Kérdés: 2020. február 17., 23:49; Megválaszolva: 2020. március 01., 10:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: