Hirdetés
      • MR vizsgálat után mi a teendőm?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Régóta fennálló derékpanaszokkal mentem el egy MR vizsgálatra ami után a lenti leletet kaptam. Az értelmezése számomra nehézkes és nem tudom merre menjek tovább. Mivel igen aktív sportéletet élek (futás középhosszú távokon, spinning, trx edzés), heti 4-5 testmozgás, nagyon aggódom, hogy mit fogok hallani reumatológustól vagy sportorvostól. Nem szeretnék semmit abbahagyni csak ha külön orvosi utasítást nem kapok. Tehát a következő szerepelt a papiroson: " A th.xi.-s.iv. szakasz ábrázolódott. Az ágyéki iordosis kiegyenesedett a felső szakasz enyhén kyphosisba hajló, scoliosis nem észlelhető. A leképzett csigolyák helyzete, magassága és jelintenzitása normális. L.i-iii csigolyák zárólemezében apró scleroticus schmorl herniák láthatók. A csigolyaperemeken és kisizületekben érdemi degeneratív átépülés, felrakódás nem észlelhető. L.v/S.i discus dehidratált szerkezetű, magassága csökkent, rajta a középvonaltól balra a foramenbe terjedően mérsékelt széles alapú elődomborodás látható, melyen belül az anulus fibrosus megszakadására utaló folyadék góc ábrázolódik. Az elváltozás diszlokálja és felthetőleg komprimálja az eredő bal oldali S.1 és kilépő L.5 gyököket. A többi leképezett discus dorsalisan érdemben nem boltosul elő. A conus terminalis L.i csigolya alsó zárólemezének a magasságában végződik. A cauda rostok lefutása és szerkezete megtartott. Az SI izületekben akut degeneratív eltérés nem észlelhető. S.i./ii. szintben hypoplasiás discus látható. A processus transversusok a sacrumtól nem különülnek el. Radiológia vélemény: Degeneratio et protrusio disci paramedialis et foraminalis L.v./S.i. l.s., valószínű bal oldali gyöki érintettséggel. " Bízom benne hogy mindent pontosan másoltam be! Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat!

        Dr. Puskás Réka válasza a Gerinc MR témában

        Kedves Kérdező! A gerinc MRI vizsgálatakor azt találták, hogy önnek a derekában egy kisebb, de lényeges tartási hiba látszik, de különben a csigolyák épek, nincs rajtuk semmi baj. Egyetlen probléma mutatkozott, ami sajnos egy porckorong sérv, a legalsó, LV-SI porckorongon, ami a BAL oldalon a kilépő idegeket nyomja és az idegkilépési csatorna egy részét is elfoglalja. Ez a sérv a bal alsó végtagján tud erős lesugárzó fájdalmat és más panaszokat okozni. Ha önnek van ilyen panasza is, akkor mindenképpen foglalkoznia kell vele (orvoshoz menni) és lehet, hogy átmenetileg abba kell hagynia a sportolást. Ha nincs lesugárzó fájdalma vagy más tünete, akkor is javaslom, hogy forduljon orvoshoz, hogy megtudja, hogy mi a teendő ilyen esetben. Ha továbbra is folytatni szeretné a sportolást, akkor szüksége lesz gyógytornára, amivel célzottan tudjuk kezelni a gerinc ilyen jellegű megbetegedését és elérheti, hogy még sokáig sportolhasson. Remélem, nem ijesztettem meg túlságosan! Ha törődik a problémával és hajlandó tenni az egészségéért, teljesen meggyógyulhat. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. január 15., 13:19; Megválaszolva: 2020. január 21., 20:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: