• Gerinc Mr lelet magyarázása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor. Szeretném a segítségét kérni hogy a leleteket kicsit érthetően elmagyarázná- e nekem. MRI L-S gerinc natív viszsgálat: Eredmény A lumbalis és a sacralis gerinc MR vizsgálata. A lumbalis gerincről T1 és T2 súlyozott valamint STIR sequentiás sagittalis, T2 súlyozott coronalis, az L.II.-S.I. csigolyák között T1 és T2 súlyozott axiális, a sacrumról kiegészítő STIR sequentiás coronalis síkú mérések készültek. A fiziológiás lumbalis lordosis kissé mérséklődött. A conus medullaris az L.I. csigolya alsó harmadának magasságában végződik. A csigolyák peremei megnyúltak. Az L.III.-S.I. csigolyák kisízületeiben arthrosisos elváltozások vannak. Ugyanezen csigolyák közti discusok keskenyebbek, jelintenzitásuk vízvesztés következtében csökkent, dorsalis kontúrjaik convexek, rajtuk herniára jellegzetes körülírt kiboltosulás azonban nem látható. A neuroforamenek kissé szűkebbek, a kilépő gyökök lefutása azonban rendes. A többi discus normális jeladású, kontúrjaik épek. A csontos canalis spinalis számottevően nem szűkebb. A sacroiliacalis ízületekben kóros eltérés nem látható. A sacralis foramenek és gyökök szabályosak. Vélemény: Az L.III.-V. discusokon degeneratív elváltozások. Herniát kimutatni nem lehetett. Spondylosis lumbalis. Kisízületi arthrosis. Diagnózis M5130 Egyéb meghatározott intervertebrális discus degeneratív. Köszönettel. Mné

        Dr. Puskás Réka válasza a gerinc MR témában

        Kedves Kérdező! Leletet ezt jelenti: Az ágyéki gerinc íve kicsit laposabb. a csigolyák szélein kis meszesedések vannak, a csigolyák közötti kisízületeken kopásos elváltozásokat látni. A utolsó 3 porckorong kissé ellapult, kopni kezdett, de porckorongsérv nem alakult ki (még) rajtuk. Az idegkilépési helyek is kicsit szűkebbek a megszokottnál, de a kilépő idegek nem kerültek nyomás alá. A többi porckorong rendben van. A csontos gerinccsatorna nem szűkebb. A medencében található ízületek is rendben vannak. Összefoglalva: kezdődő ágyéki gerinc kopásos jelek látszanak az MRI felvételen, porckorong sérve nincs. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. január 11., 10:33; Megválaszolva: 2020. január 20., 21:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.