• Nyaki, háti, lumbál gerinc MR véleményezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Nyaki, háti és lumbalis gerinc MR vizsgálat: ------------------------------------- T1, T2 súlyozott és STIR sagittalis, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készítettünk a teljes gerincről. T2 súlyozott axialis felvételeket készítettünk a C. II-VII. intervertebralis résekről. a középső háti szakaszról és az L.I.-S.I. közötti résekről.. Gerincen kifejezett S alakú torsios scoliosis látható, mely az alsó háti szakaszon jelentősen jobbra, a lumbalis szakaszon balra convex. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak, nyaki szakaszon és az alsó ágyéki szakaszon osteophytosissal. A kisízületek enyhén degeneráltak, deformáltak. A myelonban egyértelmű kóros szerkezeti eltérés nem figyelhető meg. A conus medullaris a Th. XII. - L.I. rés szintjében végződik, jel szerkezete szabályos. Az LIV-V rés környezetében degeneratív eredetűnek tartható sávszerű oedema és zsíros átépülés jelei ábrázolódtak. A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent. A C.III-IV rés körül is oedema jelei láthatók. A C.III. discuson bal foraminalis protrusio figyelhető meg, mely mérsékelt stenosist okoz. A C.IV. discus körkörös protrusiot mutat és peremszéli megnyúlással együtt a forameneket bal túlsúllyal, kp. fokban szűkíti. A C. V. discuson széles alapú bal mediolateralis protrusio van, mely a myelont az axiális képeken modellálni látszik. A C.VI. discus körkörös protrusiot mutat, a gerinccsatornát és forameneket bal oldalon kp. fokban szűkíti. A Th.II. discuson jobb mediolateralis protrusio van, mérsékelt stenosissal. A Th.VIII. discus körkörös protrusiot mutat, rajta kis bal mediolateralis hernia figyelhető meg, mely a myelont benyomatot okoz. A Th.X. discuson bal mediolateralis protrusio figyelhető meg, mely mérsékelt stenosist okoz. Az L.IV. discus körkörös protrusiot mutat, a gerinccsatornát és forameneket kisízületi elváltozásokkal együtt kp. fokban szűkíti.

        Dr. Puskás Réka válasza a Gerinc MR témában

        Kedves Kérdező! Az MR leleteken olvasható szövegeket a beteg panaszaival és esetleges tüneteivel együtt kell értékelni. Az, hogy az itt leírt eltérések mennyire számítanak az ön állapotára vonatkozólag, egy MR lelet szövegéből nem lehet megmondani. Sajnos, mivel nem tett fel konkrét kérdést, csak annyit tudok tenni, hogy a lelet szövegét lefordítom önnek (remélhetőleg) érthető nyelvre. Technikai leírás után összefoglalva az alábbi lelet olvasható: A gerincen kifejezett, S alakú gerincferdülés látható a háti szakaszon jobbra az ágyékin balra konvex görbülettel és annak megfelelő csavarodással. A csigolyatestek normál magasságúak és a szélükön meszesedések vannak. A kisízületek kissé kopásosak, deformáltak. A gerincvelő rendben van. A C III-VI (nyaki szakasz) porckorongokon kiboltosulások vannak, melyek a kilépő idegek helyét a bal oldalon szűkítik a C III alatt összesen 4 (az összes)szegmentumban. A CV magasságban a gerincvelőt is eléri és talán kicsit meg is nyomja a kiboltosulás. A háti szakaszon a Th. II, VIII és X magasságban vannak szintén bal oldali porckorong kiboltosulások, enyhe szűkületet okozva az idegkilépési csatornákban. Az ágyéki szakaszon az LIV porckorong körkörösen kiboltosult és a gerinccsatornát és az idegkilépési helyeket közepes fokban szűkíti. Ugyanitt a porckorong melletti csigolyarészeken enyhe sávszerű kopásos jelenség (víztartalom fokozódás és zsíros átépülés)is látható. Remélem, tudtam segíteni önnek! Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2019. december 28., 19:50; Megválaszolva: 2019. december 30., 13:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.