• Gyógytorna

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Ez év májusában csigolyaelcsúszást állapítottak meg nálam,melyre 15 fiziotherápiás kezelést kaptam.A kezelések után rövid ideig tünetmentes voltam.A javasolt gyógytornát elkezdtem,azonban paradox módon épp a gyógytorna után estem vissza a fiziotherápiás kezelés előtti állapotba.A heti egyszeri 50 perces csoportos gyógytorna alatt bármilyen gyakorlatot el tudok végezni,nem érzek fájdalmat,azonban másnap reggelre ismét kezdődik az erős csípőbe sugárzó és farba húzó fájdalom,mely lesugárzik a jobb lábamba,egészen a bokámig,és időnként gyulladásos,"hőemelkedésszerű"tüneteim is vannak.Nemcsak a gyógytorna,hanem egy hosszabb,1 órás séta is kiváltja a fenti tüneteket.A gyógytornász szerint a fájdalomnak ott a tornán kell jelentkeznie,olyan nincs,hogy másnapra legyenek ilyen tüneteim.Nálam sajnos ez nem így van,az lenne az egyik kérdésem,hogy mi okozhatja,hogy a tünetek csak másnapra jelentkeznek?A fájdalom mostanra olyan erőssé vált,hogy a gyógytornát fel kellett függesztenem,pedig tudom,hogy fontos lenne.Abban kérném még a segítségét,hogy milyen gyakorlatokat,mozdulatokat célszerű kerülnöm,hogy panaszmentesen folytathassam a tornát.Sajnos ülőmunkát végzek,ami tovább rontja a helyzetet,dél felé már erős hátfájással küzdök,azt szeretném még tudni,hogy ez a gyökcsatorna szűkület,vagy a gerinc instabiltása miatt van-e így,vagy mi okozhatja,hogy a hátam is majd "beszakad".A lumbalis gerinc natív MR leletemen az alábbi olvasható:Az L.V.-S.I szintben 5-6 mm körüli ventrolisthesis van.Az L.V csigolya deformált dorsal felé enyhe ék alakot vett fel.A porcrés jelentősen beszűkült.Mindkét oldalon az oldalsó íven szakadás is kimutatható.Az előrecsúszás következtében kétoldalon igen jelentős mértékben beszűkült és deformálódott a foramen.A porckorong a helyén maradt,a canalis spinalis felé térszűkítő hatás nem alakult ki.Ez a porckorong dehidrált is.A rést övező csigolyák zárólemezei alatt Modic II.degeneráció van.Egyebütt az ábrázolódott porckorongokon előboltosulást nem látok,magasságuk,jelintenzitásuk megtartott.Kisebb mértékű spondylosis az L-S szintben van.Egyebütt gyakorlatilag nem láthatók osteophyták.Jelentősebb kisízületi arhrosis szintén az L-S szintben alakult ki,másutt érdemi arthrothicus elváltozás nem figyelhető meg.Fokozott a lumbalis lordosis és a sacrum dőlésszöge.Az S.II szelvény szintjében jobb oldalon kis arachnoidalis cysta van.Az ábrázolódott myelon szakasz normális vastagságú,jelintenzitású.A conus az L.I csigolya magasságában végződik.Radiológiai vélemény:Spondylolysis et -listhesis L.V-S.I..Az előrecsúszás következtében jelentős kétoldali foramen szűkület.Discus degeneratio,spondylarthrosis az L-S szintben.Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Puskás Réka válasza a spondylolisthesis témában

        Kedves Kérdező! A leírtak alapján sajnos ez a gyógytorna nem megfelelő önnek. Nem értek egyet azzal, hogy ott rögtön kéne fájni a gyakorlatoknak, az is erre utal, ha másnap lesz tőle rosszul. A másnapi panaszok túlterhelésre utalnak. A lelete alapján önnek nagyon pontosan kellene a gyakorlatokat végeznie és esetleg nem is általános gyakorlatok kellenek, hanem egyénre szabottak. Sajnos vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, hogy milyen tornára van szüksége és mit ne csináljon, mert az egész testének működését figyelembe kell venni a gyakorlatok előírása során. A hátfájás a hibás testtartástól van, nyilván izomerő és mobilitás problémái vannak az egész testében itt-ott, valamilyen mértékben. Az MRI lelet szerint mind a két oldalon lehetséges időszakos idegnyomás, ami a járás közbeni panaszokat okozza. Azért ne keseredjen el, mert lehet javítani a helyzeten! Először is, álló foglalatossághoz(pl. házimunka) viseljen derékszorító övet (gerincfűzőt), sétához is szabad ezt viselni. Minden nap végezzen gerinc stabilizáló gyakorlatokat, amik nem fájnak és igyekezzen minél többet mozogni az erőnléte javítása érdekében. Szerezzen lehetőséget egyéni gyógytorna konzultációra és fogjon hozzá a gyógytornához a szakember vezetése mellett! Ha nagyon fáj bármije, feküdjön le rövid időre és óvatosan nyújtson izmokat. Fájdalomcsillapító gyógyszerre is szüksége lehet. Üléshez próbáljon dinamikus ülőpárnát, ez aktiválja a gerinc tartóizmait, ha egyenesen ül rajta. Ezen kívül kérjen további segítséget kezelőorvosától, akinek tiszte elmagyarázni önnek ezt a kórállapotot és segítséget nyújtani a gyógyuláshoz.


        Kérdés: 2019. október 01., 20:34; Megválaszolva: 2019. október 08., 17:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.