• izombiopszia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő, lassan két éve többé kevésbé folyamatosan küzdök izommerevséggel és izomfájdalmakkal, amik szimmetrikusan mindkét lábamban, főleg a combomban jelentkezik. Vannak jobb és rosszabb napok, de valamennyire szinte mindig érzem, az utóbbi időben a felkaromban is. Terhelésre mindig rosszabbodik, a legrosszabb napokon már a járásomon is meglátszik. 2018 elején több ortopédorvosnál, reumatológusnál és neurológusnál is jártam, minden szóba jöhető problémára vizsgáltak: nézték többek között pajzsmirigy a működést, csináltak ENG/EMG vizsgálatot, minden vonatkozó labort, köztük D-vitamin, LDH és CK szintet, lumbális MR-t, és volt laktát-terhelési tesztem is. Minden negatív lett. Mivel egyébként szorongó típus vagyok és gyakran szédülök is, a neurológus (aki egyben pszichiáter végzettségű is) véleménye szerint ez pszichés eredetű dolog lehet, de azért, hogy kizárja az izomsorvadást, 2018 áprilisra előjegyzett izombiopsziára, a combom elülső részén lévő izomból. Erre sajnos nem mentem el, egyrészt mert szerinte úgyis negatív lenne, másrészt mert egy reumatológus nagyon rám ijesztett, hogy a biopszia könnyen félresikerülhet, neki van olyan volt betege akinek ideget sértettek, és alig tud azóta járni. Azóta jártam pszichiáterhez is, ő nem tudott érdemi véleményt mondani. Mivel több mint 1 év eltelt azóta, és a fájdalom nem javult, úgy érzem muszáj újra foglalkoznom a problémával, de a biopsziától nagyon félek. Az lenne a kérdésem, nincs-e más mód egy esetleges izomkárosodás megállapítására, pl. MR? Illetve az izombiopszia mennyire komoly beavatkozás, tudok-e utána járni, vezetni (tehát mehetek-e egyedül, mert nincs segítségem), regenerálódik-e a kivett izomdarab? Köszönöm válaszát, üdvözlettel Dorottya

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a krónikus fájdalom szindroma témában

        Kedves Kérdező ! Az izom biopszia ártalmatlan, egyszerű beavatkozás, egy kis szövetmintát vesznek a keginkább érintett izomzatból.Ennek ellenére ezt a vizsgálatot, a leírt összes egyéb vizsgálat negativitása miatt feleslegesnek tartom. A krónikus fájdalom szindroma valóban pszihés eredetű,a psziháter, vagy neurológus által javasolt, kifejezetten az ilyen tipusú fájdalmak kezelésére alkalmazott gyógyszerek általában hatásosak. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. augusztus 12., 10:55; Megválaszolva: 2019. augusztus 13., 06:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: