Gyógyszerek kombinációja

Kedves Zsuzsanna, Édesapám 58 éves, 180 cm magas, 80-85 kg (normális testalkat) és az alább részletezett gyógyszereket szedi, akut gyulladásos (ízületi eredetű) fájdalmak ellen körülbelül 4 éve, folyamatos napi rendszerességgel, reggeli után, egyszer. A gyógyszerekből a következő adagokat szedi, egyszerre 8-10 szemet (az alábbi adagokat átlagosan): - Xefo 8mg 4db - Ralgen 50mg 4db - Seractil 3db - Benuron 2db Arról nincs információm, hogy ezt a kombinációt háziorvos írta-e fel (nagyon gyanítom, hogy nem!), a gyulladásos eredetű fájdalmai hosszú évek óta elkísérik, legtöbbször hirtelen időjárásváltozás előtt fokozódik a fájdalom, ami mondhatni az évek alatt állandóvá vált. Emellett akut megbetegedés nincs - magas vérnyomás előfordul, a vérvételek során a magas fehérvérsejt szám állandóvá vált, eredete máig ismeretlen. Rendszertelenül táplálkozik, cukros ételekben gazdag, mondhatni egészségtelen étrenddel. Mozgásbeli korlátja nincs, viszont amióta a térde protézissel műtve lett, nem sportol, munkájából adódóan viszont sokat sétál. Napközben rendszeresen alszik, általában jókedélyű, előfordul, hogy depresszív közérzetű, emésztése változó, van, hogy székrekedéssel küzd, amikre gyanítom, hogy a gyógyszerek is hatással vannak. Arról szeretnék tájékoztatást kérni, hogy milyen hosszú távú kimenetele lehet ezen gyógyszerek együttes, napi rendszerességű szedésének - egyáltalán, hogy szabad-e őket együtt szedni (?!) , illetve szíves ajánlását is kérném, hogyan lenne érdemes elkezdeni a végére járni a fájdalmak eredetének, illetve csökkenteni, hosszú távon elhagyni a gyógyszerek szedését. Válaszát előre is köszönöm! K-S Áron

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza krónikus fájdalom szindróma témában

Tisztelt Kérdező!

A felsorolt gyógyszerek a Ben-u-ron kivételével mind vényköteles gyógyszerek, tehát valaki ezeket kiírja. A Ralgen ráadásul gyenge opioid származék. Bár édesapja megelőző anamnézisét egyéb betegségeit (lelet szintjén részletesen) nem ismerem, mégis úgy gondolom hogy a fájdalomcsillapítók racionalizálására lenne szükség, főleg hogy mindezt ha jól értem egyszerre egy időben szedi be. Elképzelhetőnek tartom hogy esetleg nincs is tisztában pontosan a hatóanyagokkal. A pharmindex interakció vizsgálata alapján is azt írhatom, hogy a gyógyszerek közt nincs kölcsönhatás de a mennyiség és a dozírozás nem átgondolt. Mellékhatásként komoly gyomorpanaszok, akár gyomor és nyombélfekély is kialakulhat, a hozzászokás mellett, ill. akár vérképzőszervi és egyéb mellékhatások is, melyeket a leiratokban részletesen elolvashat. Ezen a módon nem javaslom a gyógyszerek szedését de ha ez 4 éve tart, fontos a fokozatos elhagyás, váltás. Felmerül bennem a krónikus fájdalomszindróma mint lehetséges diagnózis, neurológus szakorvos megfelelő gyógyszert tud beállítani ennek a mérséklésére. Gyógyszerváltás, gyógyszerracionalizálás, fokozott elhagyás, ill gyógyszercsere - pl. vényköteles fájdalomcsillapító tapaszra, (ebből komoly hatóanyagtartalmúak is vannak ) mellyel számos mellékhatás elkerülhető- amennyiben szükséges a háziorvos bevonásával lenne lehetséges. Javasolom hogy jelezze édesapja háziorvosának - természetesen édesapja bevonásával- a fennálló helyzetet, hogy hányféle gyógyszert milyen módon szed. Reumatikus ízületi fájdalmak csillapítására számos egyéb nem gyógyszeres kiegészítő terápiás lehetőség (pl fizikoterápia stb.) is adott, melyben reumatológus szakorvos tud segíteni. Legvégül érdemes lehet egy ortopédiai kontroll is, mert a nem megfelelően pozícionált protézis is tud a statika miatt más ízületekben fájdalmat okozni.

Tehát, először háziorvos, párhuzamosan neurológia, reumatológia, legvégül ortopédia, de nyilván mindezeket a pontos panaszok függvényében is, melyekről a kérdésben kevés szó esett. Fontos hogy a változásban, változtatásban édesapja is motivált legyen. Mielőbbi jobbulást kívánok!

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. november 27., 14:04; Megválaszolva: 2021. november 29., 21:57
Kérdések és válaszok: Fájdalom
Krónikus fájdalom-szindróma
Milyen orvos diagnosztizálhatja a krónikus fájdalom-szindrómát? RA, illetve Sjögren-szindrómában szenvedek, most már 7 éve. Az alkalmazott...
Köldök váladék
Kedves Dr! Múlt hét szerdán emeltem egy nagyobb súlyt ekkor egy erős szúró fájdalmat éreztem a köldökömnél. További napokban is tapasztaltam a...
Feszítő nyak
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Panaszom 5 napja kezdődött egy éjszakai ébredést követően, furcsa feszítő, nyomó érzést kezdtem érezni a...
Mell környéki fájdalom 2 hónapja
Üdv! 28 éves, vékony testalkatú férfi vagyok, az alábbi problémával: Kb. 2-3 hónapja folyamatos, de tényleg folyamatos tompán nyomó bal oldali...