• Gerinc teljes MR lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/ Doktorúr! 25 éves nő vagyok. A teljes gerinc MR leletem értelmezésével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Természetesen visszamegyek az orvosomhoz, de addig is szeretném kérni a segítségét hogy mi a problémám. Hosszabb ideje derék és hátfájással küzdök, vizelettartási nehézségem van és zsibbad, bizsereg a jobb lábam és a fájdalom lesugárzik a jobb combomba. Mr vizsgálati lelet: Nyaki gerinc: a gerinc íve diszharmónikus, a nyaki lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek épek. A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent. Kóros mértékû discus protrusio, hernia nem látható. A myelon jelszerkezete szabályos. Vélemény: Polydiscopathia. Discus hernia nem mutatható ki. Háti gerinc MR vizsgálat: A gerinc íve diszharmónikus, a háti kyphosis íve fokozott. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek épek. A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent. A Th.VI. és Th.VII. discusokon minimalis medialis protrusio látható. A myelon jelszerkezete szabályos. Vélemény: Polydiscopathia. Protrusio disci Th.VI. et Th.VII. min. grad. Lumbalis gerinc MR vizsgálat:A gerinc íve diszharmónikus, a lumbalis lordosis csaknem teljesen kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek kissé megnyúltak. A myelon az L.II. csigolya magasságában végzõdik, a cauda rostok területén kóros eltérés nem látható. A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent. Kóros mértékû discus protrusio, hernia nem látható. Vélemény: Kezdõdõ spondylosis, polydiscopathia. Discus hernia nem mutatható ki. Ezek a diagnózisok megmagyarázhatják a tüneteimet? Mennyire súlyos a problémám? Milyen kezelési lehetőségekre számíthatok? Köszönöm előre is segítségét! Üdvözlettel, Fruzsi

        Dr. Bálint Anita válasza a gerinc MR témában

        Kedves Fruzsi! A készült MR felvételen a fiziológiás gerincgörbületek kiegyenesedtek. Emellett kezdődő degeneratív elváltozások jellemzőek. A háti gerincen emellett a 6-7. korongokon minimális kiboltosulás észlelhető. Összességében gerincsérv egy szakaszon sem alakult még ki, a vizelettartási panaszokat az MR lelet alapján valószínűleg nem mozgásszervi probléma okozza. Kezelőorvosa biztosan ad életmódbeli tanácsokat, illetve írhat ki fizikoterápiás, balneoterápiás illetve gyógytorna kezeléseket. Emellett gyógyszeres tarápiát is állíthat be. Fontos lenne a megtanult gyógytorna napi rendszeres végzése, emellett hasznos lehet az úszás, illetve bizonyos jógatípusok gyakorlása. Lehetősség szerinti gyógymasszázs akár magánúton is igénybe vehető. További kérdésekkel keressen bátran, állok rendelkezésére! Köszönettel.


        Kérdés: 2019. február 17., 16:51; Megválaszolva: 2019. február 18., 19:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: