• Mr eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr 42 éves nő vagyok ma kaptam kézhez az a leletemet. A Doktornő 2 hét múlva tud fogadni. Arra lennék kíváncsi mit jelent mi várható.. A leleten a vélemény ez: SPONDYLOSIS ET SPONDYLARTHROSIS LUMBALIS. POLYDISCOPATHIA. PROTRUSIO DISCI L. V. /S. I. SPONDYLOLYSIS L V. SUSPECT. Választ előre is köszönöm Judit

        Dr. Bálint Anita válasza a gerinc MR témában

        Tisztelt Hölgyem! A leletén spondylosis, köznyelvben meszesedés, a gerinc kopása; és a gerinc csigolyáit összekötő ízületek kopása a spondylarthrosis igazolódott az ágyéki gerincszakasz csigolyáin. Polydiscopathia azt jelenti, hogy a csigolyák közötti porckorongok is elfajultak, állományuk megváltozott, a gerincet érő behatásokat kevésbé tudják csillapítani. A protrusio disci akkor jön létre, ha az elfajult porckorongok le is laposodnak, olyannyira, hogy a csigolyák ívén túl előboltosulnak. Ez az állapot a gerincsérv előtti elváltozás is lehet. Az ön esetében a porckorong előboltosulás az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont közötti porckorongot érinti. Emellett az 5. ágyéki csigolya egyik ívén a csigolyaív megszakadását írték, az a spondylolysis. A spondylolisis a legtöbbször tünet és problémamentes, hiszen a szalagrendszer önmagában is igen erősen rögzíti a csigolyákat. Legtöbbször egy egyéb okból készülő röntgenfelvétel okán derül ki az elváltozás. Azonban a csigolyaív megszakadása (spondylolysis) rontja a gerinc stabilitását, és lehetőve teszi, hogy a felül lévő csigolya az alatta lévő csigolyán elcsússzon. Ez a spondylolysthesis. Az Ön esetében csigolyacsúszás még nem igazolódott. Fontos megjegyezni, hogy a röntgenfelvételen látható spondylosis-spondylarthosis súlyossága és a klinikai tünetek, panaszok között általában nincs szoros összefüggés. Az úgynevezett spondylotikus elváltozások önmagukban az öregedés természetes részjelenségeként is értékelhetők, amennyiben panaszmentesek, és csak a röntgenkép jelzi a nagyfokú elváltozásokat. Amennyiban panasza is van, úgy kezelőorvosa biztosan ellátja fizioterápiára szóló beutalóval. További kérdésekkel keressen bizalommal!


        Kérdés: 2019. január 28., 12:39; Megválaszolva: 2019. február 02., 16:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: