• Mr lelet reumatologia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr. Nő/Úr. Segítségét szeretném kérni hogy ez az Mr lelet mit jelent mennyire súlyos és mi a teendő. Orvoshoz majd megyek csak későre kaptam időpontot. a leletem:Nyaki gerinc MR vizsgálat: T1, T2 súlyozott STIR sagittalis sikú, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készitettünk cranio-cervicalis átmenettől a Th.IV. csigolyákig. Axialis sikú T2 súlyozott felvételeket C.lI-VIl. interverlebralis rések magasságában A gerinc diszharmónikus, a lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak. A discusok jclintcnzitása a T2 súlyozott szckvencián csökkont. A C.l.-IV, V.-VI. és VI.-VII. résekben enyhe medialis protrusio van, melyek érdemi stenosist nem okoznak. A myelon jelszerkezete szabályos. Vélemény Mérsékelt spondylosis, polydiscopathia. Protrusio medialis disci C.lll.-IV., V-VI. et C.VI.-VII. Háti gerinc MR vzsgálat: T1, T2 súlyozott STIR sagittalis, T2 súlyozott coronalis síků felvételeket készitettünk a C.VII csigolyától az L. csigolya magasságáig. Axialis síkú T2 súlyozott felvételeket készitettünk a középso háti szakaszról A gerinc ive diszharmónikus, a középso szakaszon a kyphosis fokozott, alatta kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszėlek megnyúltak, helyenként mérsékelt osteophytosissal. zárolemezek hullamos konturuak, egy-egy Schmorl heniaval. A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent. Erdemi discus elöboltosulás nem figyelhetõ meg. myelon jelszerkezete szabályos. Vélemény: Spondylosis, polydiscopathia.Hullámos zárólemezek, Schmorl herniák. m. Scheuermann következményei. köszönettel Réka

        Dr. Bálint Anita válasza a gerinc MR témában

        Kedves Réka! Nyaki gerinc MR vizsgálat véleménye szerint enyhe fokú degeneratív eltérések mutatkoznak a nyaki gerincszsakaszon, a köznyelvben csigolyameszesedésként ismert elváltozást és több csigolya közötti porckorongot érintő elváltozást említve. Emellett kezdődő gerincsérv, jobban mondva mediális porckorong kiboltosulás a C.III.-IV., V.V.-VI. és C. VI.-VII. csigolyák közötti porckorongokon. Háti gerinc MR vizsgálat: Spondylosis, polydiscopathia - enyhe fokú degeneratív eltérések mutatkoznak Hullámos zárólemezek, Schmorl herniák. M. Scheuermann következményei. A M. Scheuermann vagy Scheuermann betegség a csigolyák gyermekkori csontosodási zavara, mely a növekedés befejeződéséig tart, utána már csak az esetleges következmények okozhatnak panaszokat. A gyermekkorban lezajlott csigolya-csontosodási zavar felnőttkorban leginkább azáltal okozhat következményes panaszokat, hogy a gerinc élettani görbületei megváltoznak és ezáltal a gerinc porckopásos betegsége alakulhat ki. Amennyiben a gerinc élettani görbületei kórossá válnak, az izmokra és szalagokra túlterhelés hárul, végül a túlterhelt szakaszon a csigolyaközti porckorong és a kisízület is túlterhelődik. A gerinc rugalmassága csökken, és elkezdődik a csigolya elülső részén a porckorong, hátulsó részén pedig a kisízület kopása. Ez gerincpanaszokat okoz, s ennek kivizsgálásakor szokott utólag fény derülni az esetleg észrevétlenül lezajlott gyermekkori Scheuermann-betegségre is. Amennyiben panaszok vannak, úgyspeciális gyógytorna rendszeres végzése és az ezt kiegészítő úszás segíthet. A fűzőviseléssel elősegíthető a kóros gerincgörbületek közelítése az élettani görbületekhez. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2018. december 16., 21:17; Megválaszolva: 2018. december 19., 15:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: