• Gerinctáji kisugárzó fájdalom.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot kívánok. Olyan kérdésem lenne, hogy voltam MR vizsgálaton aminek az eredménye nem egészen tiszta. Az áll benne, hogy az intervertebralis discusok víztartalma az alsó lumbális szakaszon mérsékelten dehydráltak. Az L.V.S.I. discuson mérsékelt körkörös előboltosulás látható. Mérsékel degeneratív elváltozások az ágyéki gerincen. Polydiscopathia. Ez akjor most mit jelent valójában? Előre is köszönöm. Ági

        Dr. Bálint Anita válasza a gerinc MR témában

        Jó napot kívánok, Ágnes. MR vizsgálatának eredménye azt jelenti, hogy a gerincén már elkezdődtek olyan folyamatok, amik egy nagyobb betegséggé alakulhatnak. A csigolyák közötti porckorongok elkezdtek vizet veszíteni, így laposodnak, és rugalmasságuk is csökken. Ennek megfelelően kevésbé teudnak ellenállni a gerincet érő erőhatásoknak, nyíróerőknek, terhelésnek. Az alsó ágyéki csigolya és a keresztcsont közötti porkorong már olyan mértékben megbetegedett, hogy lapossá vált, és kitüremkedik körkörösen a helyéről. Ha ez fokozódik, akkor akár porckorongsérv is kialakulhat, de ha megfelelő kezeléseket, fizikoterápiás, gyógytornát alkalmazunk; akkor ez az elváltozás vissza is fejlődhet. A mérsékelt degeneratív elváltozások az ágyéki gerincen azt jelenti, hogy minden csigolya közötti porckorong érintett kis mértékben, de ez az érintettség még a porkorongsérv vagy a porkorong kiboltosulás mértékét nem éri el. Az MR felvétele tapasztalt elváltozások és a beteg panaszai azonban nem állnak egyenes arányban. Van akinél még kis mértékű elváltozások is nagy fájdalmat generálnak, míg vannak akik még súlyosabb elváltozások mellett is sokáig panaszmentesen vagy kevés panasszal élik életüket. Javaslom MR lelettel Reumatológus vagy mozgásszervi rehabilitácoós szakorvos felkeresését, amennyiben panaszai vannak. Így célzott kezeléssel panaszai enyhíthetőek. Hosszú távon megelőzésre úszás, és gyógytorna javasolható. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2018. december 04., 17:45; Megválaszolva: 2018. december 11., 07:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: