arthroscopia

Tisztelt Doktor úr! 2016.február 2-án autóbaleset miatt sérült ismét a bal térdem. (30 évvel ezelőtt kificamodott. 4 éve volt arthroscopiás műtétem, amikor porcdarabok eltávolítása történt.) A februári sérülés a röntgen szerint zúzódott. Pihentetéssel gyógyult. A lentebb idézett - március 8-án készített MRI felvétel alapján készült - radiológus által írt szakvéleményt kaptam. Szeretném tudni, hogyan lehetne "lefordítani" ezeket a mondatokat. Mikor szükséges az arthroscópia? Mielőbb? Szükséges-e a térdízületi protézis beültetése? Ha igen, az mennyi idő alatt gyógyul meg? Mit lehet vele majd sportolni? A 4 évvel ezelőtti arthroscopia óta orvosi javaslatra nem tudtam futni, nem úsztam mellúszásban. Lépcsőznöm állandóan kell, érzem, hogy ez nem használ. "A vizsgálat során használt mérések: T2 (axiális) , T1, T2 nyílirányú (sagittalis) , STIR függőleges síkú (coronalis) A térdízületben kevés folyadék van. A peremszéleken kis felrakódások vannak. Az elülső keresztszalag állományában degeneratív elváltozás utáni állapot van. A meniscusok megtartottak. A medialis femurcondylus és a patella porcborítása jelentősen megkeskenyedett, ez utóbbi állománya inhomogén- chondromalacia. A lateralis tibía ízfelszíne alatt dorzálisan egy kb 18mm legnagyobb átmérőjű inhomogén ödémás terület van. A patella kissé lateralizált, szomszédságában medialisan egy kb 8mm-s csontjelmenetű képlet ábrázolódik-. A térdhajlatban és a térdízületben egyéb kóros jelmenet nem ábrázolódott. Vélemény: Gonarthrosis med grad. Porcos érintettség a jelzett magasságokban. Arthroscopia javasolt." Szakvéleményét köszönöm.

Dr. Bogdán Aurél válasza térdpanasz témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Az Mr lelet alapján közepes fokban van elkopva a térdízülete. Ez még önmagában nem jelent egyet a térdprotézissel, ha nincsenek tartós és elviselhetetlen fájdalmak. Enyhe és közepes fájdalmak esetén,. ha gyógyszeres, vagy injekciós kezelés nem használ, meg lehet még próbálni egy ízületi tükrözést, úgynevezett kitakarítást végezni az ízületben. ezzel 1-2 évet még lehet húzni a protézis beültetés időpontját. Ha fájdalmai tartósak és kezelésekkel sem csillapíthatók jelentősen, akkor érdemes elgondolkodni a protézis beültetésen. Erről egyeztessen kezelőorvosával.

Kérdés: 2016. március 12., 21:42; Megválaszolva: 2016. március 15., 16:24
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
patella bipartita
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiamat az iskolában térden rúgták. Sürgősségi osztályra mentünk 03-07-én. Bal oldalon patella bipartita ábrázolódást...
Térd probléma
Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék tanácsot kérni. 26 éves vagyok, aktív, sportos alkat. Gyerekkorom óta sportolok, évekig gyorskorcsolyáztam (ekkor...
Térd és femur elváltozások
Tisztelt Doktor Úr! Véleményét szeretném kérni. Többször fordult már elő a bal térdem sérülése Gyerekkoromban a femur vondylus héj-szerű...
térdfájdalom
Kedves Doktor úr, köszönöm a válaszát, és egyértelmű, hogy elmentem volna már önhöz, de sajnos az ország másik végén, Zalaegerszegen élek, és...
Térdprobléma köszvény miatt lehet?...
Tisztelt Doktor Úr! Férjem 58 éves, aktívan sportoló férfi. Térdét kétszer operálták porcleválással, a második műtét idén júniusban...