Térd és femur elváltozások

Tisztelt Doktor Úr! Véleményét szeretném kérni. Többször fordult már elő a bal térdem sérülése Gyerekkoromban a femur vondylus héj-szerű lényeges disloc nélküli osteochondralis törése. Valamint térdficam és egyéb zúzódások. Azóta a térdem mindig is érzékeny volt a hirtelen komoly mozgásokra gyakran elég volt egy rossz lépés a fájdalom megjelenéséhez. 2013. –ban kerékpározás közben, egy esést követően, több hétig tartó igen komoly fájdalom lépett fel, terhelni nehezen tudtam sántikáltam. Felkerestem a háziorvosom aki húzta az időt. Krémekkel kentem a lábam majd traumatológiára küldött. Ahol RTG csináltak a bal térdizületi rés medialisan szűkebb, az izületi peremek és eminentiak kihegyezettek. A femur distalis metaphisealis határán a medialis corticalis alatt kb. 25x10 mm –es körülírt screloticus terület látszik. Vélemény Gon arthrosis l.s.. A körülírt sclerosis benignumnak tűnik. És most itt akadtam fönt a leletben azt írták, hogy ha a fájdalmaim nem szűnnek meg keressek fel ortopédus szakorvost. A fájdalom akkor egy két héten belül eltűnt és ismét normálsian tudtam használni a térdem. Ezért nem is mentem utána A kérdésem most az hogy a combcsonton ez a sclerotikus terület mi lehet? Kell e ezzel mélyrehatóbban foglakoznom. Igaz azóta eltelt 3 év fájdalmaim csak ritkán vannak, enyhén kattog a térdem. De annyi mindent olvas az ember az interenten. Lehet ez akár csontrák? Vagy csak meszesedés? A csontomat tudomásom szerint azon a területen nem sértettem meg. (törésről ott nem tudok) Gondolom, csontrák esetén ennyi idő alatt már komoly tüneteim lennének. Válaszát előre is nagyon köszönöm! (A mellékelt leletek nagyíthatók)

Dr. Bogdán Aurél válasza térdpanasz témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A röntgen felvételen kis fokú porckárosodás képe láthat a térd belső oldalán, illetve egy kis területen korábbi porcleválás (osteochondrális törés) képe. Tekintettel arra, hogy ez nem teljesen a terhelő felszínen helyezkedik el, így elképzelhető, hogy panaszmentessé vált, de sajnos nem zárható ki, hogy a későbbiekben ismét panaszokat okoz majd. A csontdaganat lehetőse elég alacsony. Az elváltozás elhelyezkedése és az Ön életkora is ez ellen szól. Mindenképpen javasolt egy MR vizsgálat,. hogy tovább lehessen pontosítani a diagnózist. Keressen fel egy ortopéd szakrendelést, ahol panaszainak megfelelően folytatják a kivizsgálást és megfelelő gyógyszeres kezelést is kaphat.

Kérdés: 2016. május 01., 10:18; Megválaszolva: 2016. május 02., 22:23
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
patella bipartita
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiamat az iskolában térden rúgták. Sürgősségi osztályra mentünk 03-07-én. Bal oldalon patella bipartita ábrázolódást...
Térd probléma
Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék tanácsot kérni. 26 éves vagyok, aktív, sportos alkat. Gyerekkorom óta sportolok, évekig gyorskorcsolyáztam (ekkor...
arthroscopia
Tisztelt Doktor úr! 2016.február 2-án autóbaleset miatt sérült ismét a bal térdem. (30 évvel ezelőtt kificamodott. 4 éve volt arthroscopiás...
térdfájdalom
Kedves Doktor úr, köszönöm a válaszát, és egyértelmű, hogy elmentem volna már önhöz, de sajnos az ország másik végén, Zalaegerszegen élek, és...
Térdprobléma köszvény miatt lehet?...
Tisztelt Doktor Úr! Férjem 58 éves, aktívan sportoló férfi. Térdét kétszer operálták porcleválással, a második műtét idén júniusban...