Lehet-e újra biztonságosan?

Tisztelet Doktor Úr! Serdülő koromban kézilabdáztam rendszeresen és edzésekre jártam. Sajnos az egyik meccsen kiment a bal térdem, nagy fájdalom, 2 hét sín, 2 hét gipsz, majd gyógytornával sikerült rendbe jönnöm. Nem lett megműtve. Sajnos nem tudtam "nyugodni" és 2 év múlva ugyanez fordult elő. Akkor már elmondták, hogy ha nem akarok újból így járni, jobb lenne megműttetni. Akkor, 17 évesen abbahagytam a kézilabdát. Volt, hogy pár év múlva, egy hirtelen irányváltoztatás ismét a térdem "lazaságát" juttatta eszembe, de szerencsém volt, mert nem estem el, 1-2 hétig duzzadt volt, majd lement. Lehetőségem lenne, igy 48 évesen egy ismerősömmel a műjégpályára kijárni korcsolyázni, de félek. (Anno is jártam korizni, /mielőtt kiment a térdem/ de most újra megjött a kedvem...:)) Van-e, lehet-e venni valami olyan "segédeszközt", amivel a térdemet össze lehetne fogni, nem kellene félnem attól, hogy egy rossz mozdulat és újra pórul járok. Műttetni már nem akarom, viszont szeretnék biztonságosan korcsolyázni úgy, hogy ha hirtelen irányt változtatok, esetleg elesek, ne legyek kitéve annak, hogy kimegy a térdem. Köszönettel

Dr. Bogdán Aurél válasza térd instabilitás témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A megfelelő válaszhoz tudni kellene, hogy milyen állapotban vannak a térdében a szalagok és a porcok! Mr vagy ultrahang vizsgálat adhat erről felvilágosítást, meg egy szakszerű ortopédiai vagy baleseti sebészeti szakvizsgálat. Addig is kerülje a hirtelen irányváltással járó mozdulatokat és használjon gumírozott térdvédőt. A vizsgálatok után kiderül, hogy szóba jön-e valamilyen rögzítő használata, vagy ne adj Isten egy műtéti beavatkozás szükséges, hogy a térdízületi porcok állapotát meg lehessen őrizni és később ne keljen protézist beültetni.

Kérdés: 2016. január 24., 14:04; Megválaszolva: 2016. január 25., 22:13
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Köszvénnyel kapcsolatos
Tisztelt Doktornő! Néhány napos laboreredményem alapján, a magas húgysavszint miatt (3 havi) MILURIT gyógyszert kaptam 1x1 adagolással. (A ferritin...
Csigolya beroppanás
Tisztelt Webbeteg! 50 éves vagyok, Lassan 3 hete leestem a hintáról a gyermekemet fogva, a hátamra. Ekkor beroppant 2 csigolyám a háti gerinc...
A lelet értelmezése
Reumatikus betegségből fakadó...
Mit jelent a gerinc MR leletem?