Diagnózis értékelése

Kérem az alábbi diagnózis értelmezését: Háti és nyaki gerinc, kétirányú. Csontos nyaki borda nem látható. A C.4.-5. -6-7 csigolyák közt az intervertebralis rés beszűkült. A csigolyatestek ventralis, lateralis és dorsalis peremszélén pár milliméteres spondylophyta képződés van. (ez utóbbi foramen érintettséget okozhat) . A csigolya közti kisízületekben mérsékelt arthrosis jelei láthatók. A háti gerinc szakasz alsó felén mérsékelt jobbra irányuló scoliosis van, a csigolyatestek kisfokú rotaciojával. A háti kyphosis íve enyhén fokozott. Az intervertebralis rések kissé szűkebbek. A csigolya kontúrok épek. Discopathia et spondylarthrosis cervicalis a lV, v, Vl-os foramen érintettségének valószínűségével. Scoliosis dorso lumbalis rotacios komponenssel. Jelen státusz: Nyak mozg. kivit., nem érz., nyaki gyökkilépések szabadok.Trap. nem spasztikus, j. FV. szabad. B. váll abd. 900, retroflexio utolsó harmadban beszűkült, elev. 1100, duzzanat, hőmérs. különbség nincs. Kéz szoritó erő egyenlő.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza gerincferdülés témában

Kedves Kérdező!

A nyaki és háti gerinc rtg. felvétel leírása részletes, és szemléletes.Lényege, hogy a nyaki gerinc szakaszon kezdődő elfajulásos elváltozások láthatók, a C IV-V, és C VI-VII csigolyák közti porckorongok víz és rugalmas porc hiánya miatt kissé lelapultak.Ugyanitt a csigolyákon felrakódások vannak, emiatt az itt kilépő és felső végtagot ellátó idegkötegek nyomás alá kerülhetnek, és zsibbadást, fájdalmat, gyengeséget okozhatnak.

A leírt fizikai státusz szerencsére ilyen eltéréseket nem mutat. A gerinc háti szakasza is erősen igénybe vett, a fiziológiás görbületek részben torzultak, magyarul gerincferdülés alakult ki.

Ha az említett elváltozások nagyobb panaszt nem okoznak, abban az esetben is fizikoterápiával, helyes gerinctornával, a terhelés ésszerűbbé tételével kellene rosszabbodást megakadályozni.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. szeptember 14., 16:20; Megválaszolva: 2015. szeptember 15., 06:57
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Mellkasba sugárzó hátfájás
Tisztelt Doktornő! 1, 5-2 havonata fokozatosan erősödő jobb oldali lapocka alatti hátfájdalmam van ami erősen kisugároz a mellkasom felé is de ez...
Növekedés
Tisztelt Doktor úr/nő! 17 éves fiú vagyok a problémám pedig az, hogy a vállam illetve az egész felsőtestem keskeny és vékony, korosztályomhoz...
grincferdülés
Tisztelt doktor úr! Valami furcsaság folytán úgy tűnik nem regisztráltam pedig úgy emlékszem egy hasonló levelet ezen az úton már küldtem önnek...
Gerincröntgen eredmény értelmezése
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Háti gerincfájdalom miatt, ami légvételre néha kisugárzik a ball mell alatti bordákba, tüdő és gerincröntgenre küldtek...