'Pattogó" izom a derékban

Kedves doktorúr/doktornő! Egy éve mentem el ortopéd rendelésre, mert a csípőmben nyomó, szorító fájdalmat éreztem... kamaszkorból megmaradt gerincferdülésem van, aggódtam emiatt. Irodában dolgozok (hiába a háttámasz, azért nem tesz jót), bár edzek heti egyszer. És gyógytornázok este kicsit. A doktor úr azt gondolta, biztos fáradt az izom, adott nyugtató kenőcsöt. Ekkor külföldre hívtak a munkám miatt így nem tudtam visszamenni, itt kint pedig nem tudták és nem is érdekelte őket ezen túl, mi bajom. Már állva dolgozok a gépemmel, hátha sérv előjele vagy valami, mégis fenn maradt, sőt így rosszabb volt. Sérv elleni gyakorlatokatis végzek, nem éreztem semmi érdemi változást. VISZONT: Tavasszal, egy masszázst követően (deréktályt, ahol kiderült, csont keményre be van állva az egyik oldalam, pattog az izom a csontokon, ki se tudta szedni a nő) egy új tornagyakorlatot próbáltam ki, ami 'kiroppantotta' alul a gerincem, a masszázs magasságában... másnapra enyhült és 3. napra elmúlt. Azóta néha előjön, akkor a masszázs, a derekamra lazítókrém és (meglepő módon) görnyedt ülés elmulasztja... de hajolgatásra rosszabbodik. Estére csak akkor fáj, ha pl a minap felsöpörtem a házat. Annyi lenne csak akérdésem... hogy ez az izomtól lehet? Nem értem, mi okozhatja ezt. Az orvos szeritn a gerincem rendben van. Netán valami be van csípődve? Miért jó neki, ha görnyedek ülve? Nagyon nagyon ropog az izom is, a csigolyák oldalában ráadásul, mint kis labdák, nem is egy helyen. Tudna segíteni? Amint hazaköltözök, visszamegyek az orvoshoz, de az még messze van. Itt pedig senkit sem érdekel, ha egy "vendégmunkásnak" baja van. Hacsak nem haldoklik... A szorongásomra időszakosan felírandó 'vészgyógyszert" sem adták oda nekem; szerencse, hogy már javulóban vagyok és a skandináv téli sötétséget néha egy pohár borral szépen túléltem. Köszönöm a segítséget! Vera

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza a gerincferdülés témában

Kedves Kérdező! Kérdése eléggé összetett, egy rövid válaszban lehetetlen összefoglalni, főleg, hogy nem is látom, hogy portosan milyen a gerincferdülése. Valószínűleg a gerincferdülés és a gerinc körüli izomzat ereje együttesen alakítja ki a panaszát. Deréktájon nyilván nincs meg a megfelelő görbülete, hanem egyenes vagy fordított görbület alakult ki és az ehhez alkalmazkodó izomzat ebben a helyzetben érzi viszonylag jól magát, tehát görnyedten tud csak ülni. Ez a helyzet azonban nem élettani, tehát ezek az izmok már túlnyúltak és további hajolgatást nem viselnek jól, tehát fáj a háta söprögetés, hajlongás után. A görcsös, túlerőltetett izmok csomósodnak és pattognak a gerince mellett, a görbületétől függ, hogy melyik oldalon jobban. A szorongás csak fokozza az izomtónust, tehát rontja a helyzetet. Becsípődés mindig lehet a gerincen, ez sem a javulás záloga. Javaslatom, hogy a gerinctornát végezze reggel és este is. Napközben is többször mozgassa meg a derekát. Szedjen izomlazítót, ha adnak recept nélkül, szükség esetén fájdalomcsillapítót is. Járjon rendszeresen masszázsra. Reggel és este meleg vizes zuhany alatt próbálja az izmait ellazítani. Esetleg keressen ott gyógytornászt és ismételje át a gyakorlatokat vele. Munka közben az ülést és az állást váltogassa, hogy egyik izom se fáradjon túl. Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2014. április 11., 11:58; Megválaszolva: 2014. április 17., 11:53
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Boka sérülés
Térdprobléma
Rotator köpeny syndroma
Csípőfájdalom
Jobb térd MRI és UH eredménye