Diagnózis: Fract. colli fem. l. d., Coxa valga l. u., Egyéb balesetek következményei

Tiisztelt Doktor Úr! 22 évesen combnyaktörésem, azután fél évvel V. lábközépcsonttörésem volt, előbbi során elcsúsztam a padlón, másik sérülést létráról lecsúszva szereztem. A műtött oldali fádalmak miatt jelentkeztem újra orvosomnál, aki a következőket észlelte: Kezelőlap "2012 feb.-ban jobb combnyakcsavarozást végeztünk. Egy hete kezdődtek mozdulatra, éjszaka ráfekvésre a jobb glutealis területre sugárzó panaszai. Kissé fokozott lumb lordosis, a gerincmozgások teljesek. A jobb glutealis pontok kissé nyom érzékenyek, a Valleix pontok nem fájdalmasak. Laseque neg, reflexeltérés nincs. A jobb csípő felett pp gyógyult műtéti sebek. A csavarok nem tapinthatók. a csípőmozgásteljes. RTG: Mko hyloplasiás vápák, subcapitalis coxa valga látszuk. A CE szög 18 fok. A jobb oldalon a csavarok változatlanul állnak, a fejet nem perforálják. Az SI csigolya átmeneti jellegű. Az LV jobb oldali ívén keskeny lysis látszik, a proc articularisok kihelyeződtek. A discurések megtartottak. A csavarok eltávolításának előjegyzése 05. 15-én, jelenleg Xilox 2x1 szedése jav. A gerinc és a csípő dysplasiás elváltozásai miatt a testsúlynövekedéstől óvakodjon, nehéz fizikai igénybevételt kívánó sportot, munkát ne végezzen! " Az eddig javasolt kímélő életmód és az egymás után következő sérülések hosszabb rehabilitációja miatt is már abbahagytam a sportot (rendszeres futás és edzőterem) , az elmúlt másfél évben 5 kg-ot sikerült felszednem, így vagyok most 68 kg, amit a 174 cm-es magasságomhoz még elfogadhatónak mondanak, de azért jobb volt 5kg-al könnyebben. Éppen ezért, ha a most következő műtét után túl vagyok a lábadozáson, szeretnék újra formában lenni és súlyt veszteni is, ami valószínűleg a panaszokat is enyhítené. Tablettáról váltsak más fogamzásgátló módszerre? Ön milyen mozgásformát tanácsol, csak az úszást? Valamint mik a kilátások a későbbi jövőre tekintve? Az orvosom szóbahozta, hogy 60 éves koromra valószínűleg már csípőprotézissel fogok élni..

Dr. Holnapy Gergely válasza combnyaktörés témában

Tisztelt Hölgyem!

Valóban azok a mozgásformák javasolhatók inkább, amelyek az alsó végtagokat nem a teljes testsúly terhelésével érik. Úszáson kívül javasolható a kerékpár (szobakerékpár) .

Fogamzásgátlás módszereiről a nőgyógyásza tud érdemi felvilágosítást adni.

40 évre előre jóslatokba bocsátkozni az ön mozgásszervi műtéti teendőiről merész vállalkozás, én az ön vizsgálata és röntgen-felvételeinek áttekintése nélkül ezt nem merem megtenni.

Kérdés: 2013. május 08., 17:30; Megválaszolva: 2013. május 16., 00:04
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Combnyaktörés után
Kedves Doktor Úr! Októberben egy szerencsétlen esés következtében combnyaktörést szenvedtem, mely beékelt volt, de 2 db canulalt combnyakcsavarral...
combnyaktörés utáni...
Bal oldali részleges bénulásos combnyaktövemet eltörtem áprilisban, és azóta a minden lépésnél jelentkező nagy fájdalom miatt szinte teljesen...
combnyaktörés
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám 65 éves, 2 stroke-ja volt, jobb lábába felszínpótló térdprotézis van, melyet teljesre kellene cserélni kopás...
combnyaktörés
Meg gyógyulhat e egy combnyak törés orvosi beavatkozás nélkül, ha a betegnem hajlandó semmilyen segítséget elfogadni?
combnyaktörés kontroll után
ápr. 26 és máj. 22-én voltam újabb röntgenfelvételen, most már terhelhetem a lábam a súlyom kb. 1/3-ával, de még mindig járókerettel közlekedem...