Hirdetés
      • Tuberositas tibiae

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm Lóránd vagyok és elkeseredésemben fordultam ahhoz, hogy saját magam derítsem ki a problémám. Nos hol is kezdjem 2006-ban egy tűzoltóversenyen a térdeimet túlságosan megerőltettem (valószínű) és a problémák attól fogva vannak jelen és hol erősebbek hol még erősebbek :) tudom ez nem vicces, de már nem tudok mit kitalálni. Többször is jártam orvosnál legelső alkalommal még 2006-ban egy ortopédtusnál, az ő diagnózisa a szalagok megnyúlása, ezért térdvédő használata, és a Condrosulf 800 szedése. Bíztam szakértelmébe ezért pihentettem és szedtem a felírt gyógyszert, aminek az eredménye annyi lett, hogy fájdalom nélkül tudtam sétálni. Milyen fájdalom és mikor jelentkezik? Futásnál, lépcsőzésnél, ülő helyzetbe ha a térdem 90foknál jobban be van hajlítva és gugoló helyzetbe 2-3 másodperc után, a térd kalácsom alatt a sípcsont végénél. Idén újra volt tűzoltóverseny, amit én nagyon szeretek és a 2 éven át tartó odafigyelés és pihentetés megkímélést, a háttérbe szorítottam, így erősödött ez a jelenség, olyannyira, hogy újra egy ortopédtusnál jártam ahol a szalagokat rendben találták és tuberositas tibiae megnyomásánál fedeztek fel elég erős fájdalmat. (röntgen negatív) Most a változás kedvéért ugyan azt a gyógyszert felírták és 3 hónap pihentetést írtak ki. Sajnos a dokinak mondtam, hogy nem fog javulni hisz már szedtem ezt és semmi eredménye, sajnos azt a választ kaptam, hogy el kell a kezelést valahol kezdeni. Azért fordulok önhöz mert magam is picit utána jártam annak ami nekem fáj és ezt találtam: "Osgood-Schlatter kór A térdkalács ín tapadási helyén – a tuberositas tibiae (kis csontos taraj, a sipcsont felső részén) - levő csontosodási mag ismételt sérülésének eredménye. A serdülők mintegy 1 százalékánál van jelen, és gyakoribb azoknál, akik sportolnak valamit. A fájdalom fokozódik az olyan tevékenységnél, mint a futás, ugrálás, lépcsőzés és térdelés. A diagnózist fizikális vizsgálattal állítják fel; jellegzetessége az érzékenység vagy fájdalom, néha duzzanat ott, ahol a térdkalács ina a sípcsonthoz tapad. A röntgenfelvételek vagy negatívak, vagy kis csontdarabkákat mutatnak a tuberositas tibiae területén. A kezelés abból áll, hogy a betegek csak annyira terheljék lábukat, ami még fájdalmat nem okoz, valamint használjanak jegelést sportolás után, és pihenjenek. Idővel elmúlik a betegség." A leírás teljesen rám illik és most már picit meg is nyugodtam mert már nagyon rosszra gondoltam, hisz a munkám tűzoltás és igen erőteljesen igénybe vagyok véve. Most 3 hónap könnyített szolgálatot látok el ahol ülő munkavégzést kaptam. Délutánonként gyógytorna jelleggel kerékpározok 20 percet és 10 perc lépcsőzés a legkönnyebb fokozaton, majd combfeszítés itt is minimális súllyal. (a fájdalmat minimálisan érzem ilyenkor, de utána sokkal jobb, bár másnap újra jelentkezik de nem erősebb) A kérdésem, hogy ez a gyógyulás mennyi időt vesz igénybe mert a megelőző két év is elég pihentető volt mégis nem hozott javulást, ezért picit aggódom. Milyen gyógyulást segítő készítmények, vitaminok gyógyszerek vannak? Esetleg mozdulatok amivel a környező izmokat erősíthetem. A felépülés ideje azért érdekel mert 3 hónap után megint rendes szolgálatban leszek és a verseny is jövőre érdekelne (amihez a felkészülés már tavasztól elkezdődik. Idén így is országos 10. helyezett lettem, szóval fontos nekem. Előre köszönöm a türelmét hozzám és a megtisztelő válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a Térdfájás témában

        Tisztelt kérdező!

        Amennyiben ön még a serdülőkorban van, az orthopédiai rendelleneségének sikeresen utánanézett, a tünetei alapján nagy valószínűséggel az Osgood-Schlatter kórral áll szemben. Ezt korábban gyulladásos eredetű betegségnek tartották, erről szó nincs.A csonvázunk több pontján a növekedés befejeztéig különálló csontként van jelen olyan képlet, amely a hozzá tartozó csonttal a pubertás végére összecsontosodik.Ilyen a sípcsont felső harmadának elülső részén lévő un. tuberositas tibiae csontmagja is, mely ha a növekedés befejeztével a sípcsonttal összecsontosodik, kis dudorként tapintható felnőttkorban.

        A betegség lényege a csontmag csontosodási zavara, mely a rajta tapadó szalag fokozott, gyakorta ismétlődő húzóhatásának következménye. Ez a szalag a combfeszítő izmok térdkalácson áthúzódó részének a vége, vagyis ha a lábszárunkat kinyújtjuk, ez a szalag viszi át a comb elülső részén lévő izmok erejét a lábszárra. A tünetek az önével megegyeznek, a nyomásérzékenység  mellett ellenállással szemben végzett lábszár kinyújtásakor jelentkező fájdalom a jellemzőek. Rtg  felvételen a csontmag feltöredezése látható gyulladásos jelek nélkül.

        A kezelés lényege valóban a csontmag tehermentesítése, vagyis minden olyan erőltetett mozgás, amely a térd erőteljes nyújtását, ill. hajlítását követelik, kerülendők. Ehhez néhány hét-2-3 hónap pihentetés is szükséges lehet, maga a csontosodási zavar kb. 2 év alatt gyógyul. Azt tanácsolom tehát, hogy amíg az újabb tűzoltóverseny el nem jön, addig kerülje a fent leírt mozgásokat, hasznos lehet a térdrögzítő viselése.Ez utóbbit különösen ajánlom a verseny ideje alatt, mert megakadályozza a káros fizikai igénybevételt.Ha ezek nem kivitelezhetők, a versenyen való részvétel nélkülözését javaslom, mert a panaszok a növekedés befejeztéig állandósulhatnak, rontva az életminőséget.

        Üdvözlettel:  Dr. Juhász Csaba  ortopéd szakorvos-traumatológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-07-21 19:04:06; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 13:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: