fájós térd

Még október közepén rosszul léptem és kifordult a térdem. Már előtte is fájdogált néha, de most 2 után szinte lábra sem tudtam állni. Az ortopédián rögzítőt vetetett velem az orvos, pihenés, majd MR vizsgálatra beutaló. Az akkor készült röntgen törést nem mutatott, csak a porc elvékonyodását. A doki szalagszakadástól tartott. Végre december végén a kontrasztos MR is megvolt, ezt kérném, hogy laikus nyelvre ha le tudná fordítani. Mind a medialis, mind a lateralis femur condylu alsó részén nagy fokban elvékonyodott, heterogén, egyenetlen, subchondralisan FSPD-ben magas jelintenzitású területek alakultak ki, melyek főleg a lateralis femur condylusban igen jelentősen felfelé terjednek az epiphysis vonal helyének magasságát is elérve, sőt azon kissé cronialisabban terjedve a hátsó részen. A lateralis femur condylusban, valamint a patellában számos apró, pontszerű, FSPD-ben magas jelintenzitású terület alakult ki, ami igen jelentős atrophiának felel meg. A Hoffa zsír elülső medialis részéban levő karéjozott conturral határolt 22X15X15 mm-es elváltozás belsejében nem mutat kontraszthalmozódást, csak a széli részében és benn lévő elválasztó septumban. A femur condylusokban lévő kóros jelintenzitású terület viszont intenzív, heterogén kontraszthalmozást mutat. Az izületben szintén látható intenzív kontraszthalmozó gyulladt synoviaum. A patella felett ugyancsak intenzív kontraszthalmozás látható az izületi folyadék előtti területen. Az orvos erre 10 alkalmas lézerkezelést írt elő. Flexivell kapszula napi 2X2 és átpasszolt a reumatológusnak, hátha van ötlete a gyulladáscsökkentésre, mert a syncumar miatt semmit nem tud adni. Kérdésem: mit jelent a lelet és mik a kilátásaim. Ez a kezelés használ? Lassan járni sem tudok, nagy fájdalmaim vannak, az izmok sorvadnak. Minél hamarabb dolgozni kéne mennem mind anyagi, mind egzisztenciális szempontból.

Dr. Puskás Réka válasza térdfájás témában

Kedves Kérdező!

MR lelete lefordítva így hangzik:

A combcsont belső és küldő gumójának alsó részén nagyfokban elvékonyodott (nyilván a porc) . A porc alatt a csontban olyan jellegű elváltozás van, mely jelentős porckopáskor szokott kialakulni a csontban, ez a külső gumó oldalán magasra terjed, sőt, itt a hátsó részeken a gumó fölé is elér. A külső gumóban, valamint a térdkalács csontban számos apró, pontszerű elváltozás van, mely a fentiekhez hasonlít, de pontszerű és jelentős kopásnak felel meg. A térdkalács előtt elhelyezkedő ún. Hoffa zsír elülső-belső részében látható egy 22x15x15 mm-es elváltozás, mely nem halmozza a kontrasztanyagot (tehát anyagcseréje nem fokozott) , csak a széli részében és a benne levő elválasztó sáncban. A combcsont gumóiban levő, fentebb leírt elváltozás viszont intenzíven és nem egyenletesen halmozza a kontrasztanyagot. Az ízületben szintén látható intenzív kontrasztanyag halmozású gyulladásos ízületi belhártya. A térdkalács felett szintén intenzív kontrasztanyag halmozás látható.

A lelet előrehaladott porckopásra és kifejezett gyulladásos reakcióra utal a térdében. Ilyen esetben erőteljes gyulladáscsökkentést alkalmazunk, gyógytornát, és véleményem szerint meggondolandó mindenképpen a műtéti megoldás. A Flexiwell kapszula porcpótló anyagokat tartalmaz, melynek nincs lényeges gyulladáscsökkentő hatása, ezért én nem várnék tőle különösebb hatást. Sajnos, tapasztalatom szerint a lézerkezelésnek sem szokott átütő és gyors hatása lenni ilyen esetekben.

Javasolnám, hogy keresse fel ismét az ortopédus kollégát és érdeklődjön a műtéti megoldási lehetőségekről. Gyógytornáznia is mindenképpen kell.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2013. január 07., 09:13 ;Megválaszolva: 2013. január 13., 22:10
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Térdfájdalom
Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni az alábbi problémával kapcsolatban: Bal térdem fáj 3 hete, hátul az inas rész, de az egész...
Térdfájdalom
A mai röntgenfelvételem mellé ezt a magyarázatot kaptam: "A rés medialisan több mint a felére beszűkült. A peremeken felrakódások vannak. Az...
Térd fájdalom
Tisztelt Doktor úr! KB 4 hete napi rendszerességgel fáj a bal térdem! Nem nagy fájdalom, inkább csak kicsi zavaró jellegű! Voltam vele ultrahangon...
Szaggató térdfájdalom
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Én egy 41 éves, nem dohányzó, ülő munkát végző nő vagyok. A segítségét szeretném kérni egy ideje fennálló...
Lehet gyógyítani?!
65 éves nagyon elkeseredett édesanya vagyok. Kb 6 hónapja a lakást se tudom elhagyni, mert iszonyú fájdalmai vannak. A jobb térdem ízülete- azaz...