Mik az V. metatarsus haránttörés jellemzői?

Érdeklődnék egy lábtörésről! Sajnos 2012.09.07-én tornázás közben elestem és a járda szegélyébe verődött a jobb lábfejem, ami rögtön bedagadt, legalább 5 percig nem bírtam felkelni, majd nehezen bementem a házba, ahol rögtön jegeltem és pockoltam. Aznap orvos is látott, de két napig törött lábbal közlekedtem, mert félre diagnosztizált. Hétfőn ismét bementem, akkor az orvos törést diagnosztizált: jobb oldalon az V-ös metatarsus basisan lényeges dislocatio nélküli haránttörés látható. Aznap feltettek nekem fekvőgipszet 2 hétre, majd járógipszet kaptam 3 hétre, amiből két hét telt le. De pár nappal ezelőtt a lábszáram fájni kezdett főleg reggelente, kibírhatatlan volt, maximum 30 percig tartott...napközben is előfordult szúró, görcsölő fájdalom. A lábfejem még mindig fáj, nem tudnék járni rajta. Az a kérdésem, hogy még mindig nem forrt össze, hogy ennyire fáj még mindig? Egy ilyen lábtörés után mennyi ideig kell kímélni a lábat, milyen megterhelésnek tehető ki, és mennyi ideig tart a teljes felépülés belőle? Szükséges lábtornát végezni? Lehet-e így olyan munkahelyen dolgozni közvetlenül ami egész napos járást jelent és nehéz súlyok emelését? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel! Dobos Bernadett

Dr. Bogdán Aurél válasza metatarsus törés témában

Az ilyen típusú törést egyéni gyógyhajlamtól függően 5-6 hétig szoktuk gipszelni, ezt követően kb. 4-6 hét alatt célszerű elérni a korábbi aktivitást, de a teljes testsúllyal történő terhelés a gipszlevételtől kezdve engedélyezett, ha a röntgenen megfelelő csontosodás látszik. Egyénileg célszerű tornáztatnia a lábujjakat, hogy a lábszárizomzat zöme ne sorvadjon. A nagy teher cipelése az említett gipszlevétel utáni 4-6. héten javasolt.

Kérdés: 2012. október 06., 15:35; Megválaszolva: 2012. október 10., 17:24
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Fract bas metat
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap este 07.27.én elestem és fract bas metat V p.d nem mozdult el a csont .Nem fogadtam el a gipszelést könnyített gipszet...
Vállproblémák
Lábujjfájdalom
MItől fáj a jobb lábam, csípő...
Jobb váll ultrahang eredmény
Üdvözlöm doktornő! Mai napon voltam jobb váll ultrahangon és ennek eredménye miatt írok Önnek. Kérdésem lenne a leírt vélemény alapján kell...