Fájdalmas csomó a hónaljban

Tisztelt Doktor úr! 48 éves három gyerekes anyauka vagyok. Kb. 1 éve csomót észleltem a bal hónaljamban. Akkor elmentem a nőgyógyászatra hátha azzal van összefügésben. Az ottani orvos a sebészetre irányított ahol megnéztek és javasolták, hogy 2 hétig borogassam. Ha nem múlik menjek vissza. Két hét elteltével visszamentem, mert a borsónyi csomó továbbra is a hónaljamban volt. A sebészeten az orvos megkérdezte mikor voltam mammográfián, mondtam hogy 8 hónappal ezelőtt ezért oda nem küldött kontrollra. Azt javasolták, hogy figyeljem és ha növekedik vagy fáj akkor menjek vissza. 2 hónapig vártam majd mivel a csomó továbbra is érezhető volt elmentem a körzethez tartozó onkológiára. Ott megvizsgált az orvos és kontroll mammográfiára küldött hátha onnan indul ki a baj. Mivel a melleimben évek óta több apró ciszta található és sajnos a ciklus második felében igen fájdalmas lesz bejelntkeztem kontroll mammográfiára. Oda 1/2 év múlva kaptam időpontot. Közben az onkológiára kontroll tapintásos vizsgálatra kellett mennen a hónalji csomóval. Amikor mennem kellett a csomó egész kicsi lett és nem volt fájdalmas. Közben letelt a várakozási idő eljutottam a mommográfiára, ahol megállapították, hogy nagyon mirigyes a mellem sok apró cisztával, és a hónalji nyirokcsomóm kb. 1 cm és reaktiv. Ezzel e lelettel menem vissza az onkológiára ahonnan elküldtek aspirációs citógiára. Újabb várakozás újabb időpont. A megadott időben elmentem, a vizsgálat eredményét kb. 1 hónapra igérték. Lassan 1 éve járok orvoshoz a hónalji csomóval de megnyugtató válasz nem kaptam arra, hogy mi okozhat ilyen panaszokat. A citológiai leletem is egyébként negatív lett. (Ennek örülök) . Segítségét kérném abban, hogy érdemes e még valamilyen orvost felkeresnem vagy mivel úgy vettem észre a hónapok folyamán hogy a ciklussal nő - csökken illetve válik érzékennyé a csomó a hónaljamban esetleg a havi ciklussal van összefüggésben. Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel egy aggodó anyuka

Dr. Molnár Katalin válasza hónalj csomó témában

Kedves aggódó Anyuka,

A cisztás emlőbetegség hormonfüggő, ahogyan az Ön melle is a menstrációs ciklus alatt változóan telt és érzékeny. A 3 szülés, gondolom 3 szoptatást, az emlő igénybevételét jelenti.

Bár az irodalmi adatok alapján a sok szoptatás, sok szülés az emlődagant előfordulásának védő tényezője, de manapság nem minden követi az orvosi tankönyveket és mindenki egyedi. Ha ártogat az a csomó- ki lehet venni pl.

De lehet ez egy járulékos emlőmirigy maradvány is, mely az emlő méreteinek a szülés utáni változásaival láthatóvá vált csupán. A fájdalom pedig jelentheti akár a menstruáció előtti változásokat is. Lassan változókor felé tarthat...

Megnyugtatás az emlő MR lenne, ahová az onkológusa beutalhatja.

Üdvözlettel

dr. Molnár Katalin

Kérdés: 2011. augusztus 17., 13:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 14:49
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Csistas csomok
Tisztelt Dr.Ur, Dr.No Szeretnek valaszt kapni egy problemamra, mind a ket honajam alat csomok vanak, mestracio elot fjni szokot es erzekeny de most egy ideje...
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?