• Fájdalmas csomó a hónaljban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! 48 éves három gyerekes anyauka vagyok. Kb. 1 éve csomót észleltem a bal hónaljamban. Akkor elmentem a nőgyógyászatra hátha azzal van összefügésben. Az ottani orvos a sebészetre irányított ahol megnéztek és javasolták,hogy 2 hétig borogassam. Ha nem múlik menjek vissza. Két hét elteltével visszamentem, mert a borsónyi csomó továbbra is a hónaljamban volt. A sebészeten az orvos megkérdezte mikor voltam mammográfián,mondtam hogy 8 hónappal ezelőtt ezért oda nem küldött kontrollra. Azt javasolták, hogy figyeljem és ha növekedik vagy fáj akkor menjek vissza. 2 hónapig vártam majd mivel a csomó továbbra is érezhető volt elmentem a körzethez tartozó onkológiára. Ott megvizsgált az orvos és kontroll mammográfiára küldött hátha onnan indul ki a baj. Mivel a melleimben évek óta több apró ciszta található és sajnos a ciklus második felében igen fájdalmas lesz bejelntkeztem kontroll mammográfiára. Oda 1/2 év múlva kaptam időpontot. Közben az onkológiára kontroll tapintásos vizsgálatra kellett mennen a hónalji csomóval. Amikor mennem kellett a csomó egész kicsi lett és nem volt fájdalmas. Közben letelt a várakozási idő eljutottam a mommográfiára, ahol megállapították, hogy nagyon mirigyes a mellem sok apró cisztával, és a hónalji nyirokcsomóm kb. 1 cm és reaktiv. Ezzel e lelettel menem vissza az onkológiára ahonnan elküldtek aspirációs citógiára. Újabb várakozás újabb időpont. A megadott időben elmentem, a vizsgálat eredményét kb. 1 hónapra igérték. Lassan 1 éve járok orvoshoz a hónalji csomóval de megnyugtató válasz nem kaptam arra ,hogy mi okozhat ilyen panaszokat . A citológiai leletem is egyébként negatív lett. (Ennek örülök). Segítségét kérném abban ,hogy érdemes e még valamilyen orvost felkeresnem vagy mivel úgy vettem észre a hónapok folyamán hogy a ciklussal nő - csökken illetve válik érzékennyé a csomó a hónaljamban esetleg a havi ciklussal van összefüggésben. Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel egy aggodó anyuka

        Dr. Molnár Katalin válasza a hónalj, csomó témában

        Kedves aggódó Anyuka, A cisztás emlőbetegség hormonfüggő,ahogyan az Ön melle is a menstrációs ciklus alatt változóan telt és érzékeny.A 3 szülés,gondolom 3 szoptatást,az emlő igénybevételét jelenti. Bár az irodalmi adatok alapján a sok szoptatás,sok szülés az emlődagant előfordulásának védő tényezője,de manapság nem minden követi az orvosi tankönyveket és mindenki egyedi. Ha ártogat az a csomó- ki lehet venni pl. De lehet ez egy járulékos emlőmirigy maradvány is,mely az emlő méreteinek a szülés utáni változásaival láthatóvá vált csupán.A fájdalom pedig jelentheti akár a menstruáció előtti változásokat is. Lassan változókor felé tarthat... Megnyugtatás az emlő MR lenne, ahová az onkológusa beutalhatja. Üdvözlettel dr.Molnár Katalin


        Dr. Molnár Katalin
        onkoradiológus

        Dr. Molnár Katalin
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 17., 13:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 14:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés